Leonowa wędzarnia elektryczna

Awatar użytkownika
Leon24_36

Leonowa wędzarnia elektryczna

Post autor: Leon24_36 » 15 mar 2026, 9:22

:witaj: Panie I Panowie

Jako że do :alki: trzeba też coś :2433: to wpadłem na pomysł zrobienia wędzarni. Będzie to elektryk, a co z tego wyjdzie to się okaże mam nadzieję w niedalekiej przyszłości.

Moje założenia:

1. Materiał: drewno, deska zewnętrzna I wewnętrzna 19mm, przestrzeń między deskami 32mm. Początkowo w środek miała iść wełna skalna z jednej strony pokryta folią aluminiową, ale po lekturze tematu o ociepleniach oraz przeanalizowaniu temperatur jakie ostatnio panują podczas naszych zim, na chwilę obecna pozostaje pusta przestrzeń.

2. Komora: wewnątrz to 500x500x1000 lub 1200mm (pewnie zostanie 1200). Wielkość taka podyktowana jest ilością wędlin jaką chcę na początek robić w celu nauki. Dno, ściany i drzwi wybite blachą na wysokość 250mm

3. Sterowanie: sterownik REX C100 - chyba jeden z popularniejszych i przećwiczonych oraz stosowany w wędzarniach dostępnych na rynku

4. Moduł grzewczy: okrągła grzałka od termoobiegu 2000W (kupiłem taką jeszcze jak planowałem sterownik STC-1000, który maksymalnie może obsłużyć taką moc), powinna dać radę przy pojemności, którą planuję. Jeżeli taka moc będzie niewystarczająca do końcowego podpiekania to wymienię ją na jakąś większą np 2900W. Grzałka będzie umieszczona w deflektorze wykonanym z dwóch kawałków blachy nierdzewnej 250x250mm, oraz w jej środku będzie znajdował się wiatrak do termoobiegu. Według mnie takie rozwiązanie będzie dobrze rozprowadzało ciepłe powietrze po wędzarni oraz będzie zapobiegało przegrzewaniu grzałki oraz nadmiernego nagrzewania się górnej blachy deflektora. Jeżeli cyrkulacja ciepłego powietrza oraz rozprowadzanie dymu w komorze będzie niewystarczające to dołożę jeszcze jeden wentylator na tylnej ścienie lub tylko przeniosę ten z deflektora tak jak ma to zrobione jeden z producentów.

5. Wetylacja: na środku podłogi pod deflektorem będzie znajdował się otwór fi100mm, przez który będzie dostawało się powietrze oraz będzie ogrzewane przez grzałkę. W celu wymuszenia napływu powietrza z zewnątrz użyje wentylatora kanałowego. Zastanawiam się tylko czy nie zainstalować do niego regulatora, ponieważ sprawność takich wentylatorów to około 120m3 na godzinę co daje sześciokrotną wymianę powietrza przez minutę, w komorze jaką planuję. Jeżeli chodzi o wylot powietrza i dymu podczas pracy wędzarni to zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami. Otwór fi100mm centralnie w dachu lub kilka otworów w górnych częściach ścian.

Pierwsze kroki już poczynione.

Zdjęcia wkleję jak ogarnę jak je zmniejszyć do rozmiaru akceptowalnego, bo na razie nie przechodzą rozmiarowo :bezradny:
Załączniki
Puma_20260314_121828.jpg
Puma_20260314_121828.jpg (76.64 KiB) Przejrzano 269 razy
Puma_20260314_163144.jpg
Puma_image000000.jpg
20260314_093925.jpg
Ostatnio zmieniony 15 mar 2026, 14:30 przez Leon24_36, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Kontakt:

Re: Leonowa wędzarnia elektryczna

Post autor: kamilpl82 » 15 mar 2026, 11:59

Z moich doświadczeń lepiej sprawdza się kilka mniejszych otworów z kilku stron ścianek, jak jeden duży na górze, kanałowy sobie odpuść nie potrzebujesz go do wędzenia, no chyba że chcesz go wykorzystać przy osuszaniu, to jak najbardziej, tylko z tym osuszaniem nie przesadzaj, grzałka 2kw to jest z mega zapasem na taką wędzarnie, taką grzałką to tam jesteś w stanie z 200 stopni zrobić.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Leon24_36

Post autor: Leon24_36 » 15 mar 2026, 16:58

I cyk, pomiędzy wycieczką z szarańczą, a robieniem obiadu powstał deflektor z grzałką i ewentualnie z termoobiegiem :okok:
Załączniki
Puma_20260315_164342.jpg
Puma_20260315_164102.jpg
Puma_20260315_163232.jpg
Puma_20260315_150658.jpg

Awatar użytkownika
Leon24_36

Post autor: Leon24_36 » 15 mar 2026, 18:15

@kamilpl82 odnośnie komin vs otwory to patrzyłem na takie rozwiązania z regulacją jak na fotach.
Wentylator kanałowy byłby tylko do osuszania i podłączę go pod regulator żeby tylko wymuszał delikatny przepływ powietrza :okok:
Załączniki
Puma_Screenshot_20260315_144412_YouTube.jpg
Puma_Screenshot_20260315_144632_YouTube.jpg

Awatar użytkownika
kamilpl82
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 » 15 mar 2026, 18:54

@Leon24_36 w czasie procesu nic nie musisz dmuchać tym kanałowym, bez obaw dym pójdzie do góry ciepło też a do tego masz jeszcze wentylator od grzałki który może ci mieszać powietrze, rozwiązanie że zdjęcia z tymi otworami test jedną z lepszych, nie trzeba ich robić niewiadomo jakich dużych
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika
Leon24_36

Post autor: Leon24_36 » 15 mar 2026, 20:44

Ja wiem że ten wentylator to tylko do osuszania. Podczas wędzenia będzie on wyłączony :okok:

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 15 mar 2026, 20:44

Cytat z czatu: Do obsuszania nie trzeba aż takiego cugu. Musi być kompromis, bo jak wychłodzisz komorę, to spadnie skuteczność i może pojawić się twarda skórka na wędlinach. Ale to tylko moje przemyślenia.
Regulacja obrotów silnika termoobiegu prawilnie powinna być na falowniku. Ale myślę, że na regulatorze też będzie ok.
Włożyłbym watę między deski.
Jeśli będziesz wiercił otwory wylotowe, to wcześniej zamontuj tam między ściankami deskę 32mm żeby dym się nie wałęsał wewnątrz ścianki.
Zdjęcia to chyba trzeba dodawać od najnowszego i będą chronologicznie :icon_abaras:
Zaglądasz na wedlinydomowe.pl?
Witaj w rodzinie zadymiaczy :witaj: To chyba normalna ewolucja - od napitków na jedzenie :2smiech
Zauważam to na Biebrówku na swoim przykładzie.

Awatar użytkownika
Leon24_36

Post autor: Leon24_36 » 15 mar 2026, 21:42

@wawaldek11

Dziękuję za umieszczenie tu swojej wypowiedzi z czatu na temat osuszaniu i twardnieniu skórki na wędlinach ponieważ o tym nigdzie nie znalazłem informacji, albo może źle szukałem :bezradny:

Co do waty to właśnie na początku jak najbardziej byłem za tym żeby ją włożyć, ale zacząłem czytać o tym że potrafi zawilgotnieć i pleśnieć. Wyczytałem to właśnie na wedlinydomowe.pl, ale też nie znalazłem nigdzie żadnych zdjęć potwierdzających tą tezę.Wyczytałem natomiast że deska o tej grubości plus poduszka powietrzna plus kolejna deska będzie wystarczającą izolacją. Ale jak wiadomo, gdzie dwóch Polaków tam 3 opinie :2smiech
W miejscu wiercenia otworów wylotowych oczywiście zrobię rankę z kantówek tak żeby dymu nie dostawał sie między ścianki wędzarni
Zdjęcia zaznaczam przed dodaniem chronologicznie ale dodają sie odwrotnie. Następnym razem zrobię odwrotnie i powinny dodać się tak jak powinny :okok:
Co do wedlinydomowe.pl to tak jestem tam i nawet założyłem tam temat o swojej wędzarni, ale bez odpowiedzi, wiec zacząłem sobie działać i po zamieszczeniu tu informacji dostałem dużo więcej wskazówek. Mój projekt powstawał właśnie o tematy, które tam przeczytałem.
Na pewno będę do Ciebie się odzywał jeszcze w sprawie całego sterowania i podłączeń. Grzałka będzie podłączona przez przekaźnik SSR.

Czas na kolejne działania będę miał może dopiero w środę i wtedy pewnie zajmę sie sterowaniem wędzarni. Dalsza część stolarki pewnie dopiero w sobotę

:bierle Panie I Panowie

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 17 mar 2026, 1:25

O tym obsychaniu nie czytałem, tylko doświadczyłem. Najbardziej na kiełbasie i mniej na mięchu. Trochę przesadziłem z czasem intensywnego suszenia. I dopiekanie też się dołożyło, bo nie parzę. Jak zwykle potrzebny kompromis :2smiech

Awatar użytkownika
kamilpl82
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 » 17 mar 2026, 17:13

Ja też czasami miałem dość twardą skutek przy kiełbasie, ale nigdy się nie zastanawiałem czy to od zbyt mocnego osuszania czy od wychłodzonego wędzorka.

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 18 mar 2026, 12:59

Na początku kariery wedliniarskiej nabiłem kiełbasy i powiesiłem w pokoju do rana. Rano wędzenie oraz dopiekanie. Wyszła gruba twarda skórka i miękki środek. Teraz z perspektywy czasu wiem dlaczego.
Pakowanie próżniowe może trochę wyrówna wilgotność. Ale i tak wszystko się zje :mniam: :2smiech

Awatar użytkownika
kamilpl82
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 » 18 mar 2026, 18:53

Ale jakby nie patrzeć im towar przed wędzeniem bardziej suchy, tym szybciej łapie kolor i smak dymu.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie