Zacieranie na lenia krok po kroku
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Zacieranie na lenia krok po kroku
Za tydzień lub dwa Będę miał zbiornik z płaszczem
Proszę o konkretne wskazówki, ilość enzymów itp potrzebne do zacierania.
Przeszukałem forum i takiej instrukcji nie ma
Jeżeli jest to post w kosz i lanie na .
Pozdrawiam Góral
Proszę o konkretne wskazówki, ilość enzymów itp potrzebne do zacierania.
Przeszukałem forum i takiej instrukcji nie ma
Jeżeli jest to post w kosz i lanie na .
Pozdrawiam Góral
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
https://alkoholeforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=81 krok po kroku. Step by step. opisy na etykietach dawek i temp. stosowania. A tak poza tym mieszadło bedziesz miał?
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Dobra nie bij bo boli
Ale będę tu opisywał swoje dokonania jak świerzego w zacieraniu.
Wydaje mi się że brakuje tu tego tematu
Ale będę tu opisywał swoje dokonania jak świerzego w zacieraniu.
Wydaje mi się że brakuje tu tego tematu
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Będziesz zacierał w kotle destylacyjnym, czy w garnku?
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Będe miał 2 kegi do dyspozycji jeden z grzałkami drugi w płaszczu
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Zacieranie żyta w płaszczu wodnym 50l może wygladać tak:
1. Grzejesz 37l wody do ok 75-77 st. wyłączasz grzanie i lejesz 4 ml upłynniającego tj. 2 razy tle co na instrukcji (możesz podzielić na dwie porcje przed zasypem i po).
2. Sypiesz śrutę 10-12 kg, małymi porcjami i intensywnie mieszasz. Temp. nie powinna spaść poniżej 70 st.
3.Czekasz aż temp. spadnie do 65 st. i lejesz 8 -10 ml redukujacego lepkość,
4. Zaraz potem lejesz 8-10 ml scukrzającego i mieszasz co kilkanaście min. Po ok 2 h powinno być zatarte, a temp. spadnie poniżej 55 st. Jak masz ochotę, to rób próby jodowe płynem lugola.
5. Bardzo ważne! Po zatarciu trzeba szybko schłodzić zacier do 35 st. i dodać drożdze, bo inaczej bakterie mogą przejąć inicjatywę. Do chłodzenia możesz użyć płaszcza lub chłodnicy zanużeniowej.
Zadajesz drożdze, antypianę i finito. Oczywiście z grubsza. Powodzenia
1. Grzejesz 37l wody do ok 75-77 st. wyłączasz grzanie i lejesz 4 ml upłynniającego tj. 2 razy tle co na instrukcji (możesz podzielić na dwie porcje przed zasypem i po).
2. Sypiesz śrutę 10-12 kg, małymi porcjami i intensywnie mieszasz. Temp. nie powinna spaść poniżej 70 st.
3.Czekasz aż temp. spadnie do 65 st. i lejesz 8 -10 ml redukujacego lepkość,
4. Zaraz potem lejesz 8-10 ml scukrzającego i mieszasz co kilkanaście min. Po ok 2 h powinno być zatarte, a temp. spadnie poniżej 55 st. Jak masz ochotę, to rób próby jodowe płynem lugola.
5. Bardzo ważne! Po zatarciu trzeba szybko schłodzić zacier do 35 st. i dodać drożdze, bo inaczej bakterie mogą przejąć inicjatywę. Do chłodzenia możesz użyć płaszcza lub chłodnicy zanużeniowej.
Zadajesz drożdze, antypianę i finito. Oczywiście z grubsza. Powodzenia
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Jeszcze antypiane z drożdżami a poza tym nic dodac nic ująć 3 dni i rura
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Po 3 dniach n rurki?
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
no zależy jakie drożdże użyjesz. Ja fermentuję w kotle ocieplonym zadaje grzyby BL przy 35 -36 sC i w 3 dni się uwijają, maja ciepło cicho a blg nigdy nie mierzyłem, w 2 lata temu wyszło mi 317ml/kg w zeszłym roku 340ml/kg z żyta
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
No to moze by napisali jakie drozdze dają
Ma być opisane krok po kroku
To co niektórym wydaje się być naturalnym dla początkujących stanowi problem
A z doświadczenia wiem że początki są najtrudniejsze
Ma być opisane krok po kroku
To co niektórym wydaje się być naturalnym dla początkujących stanowi problem
A z doświadczenia wiem że początki są najtrudniejsze
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Do niesłodowych zbóż mogą być fermiole, byle nie te z biowinu, bo na biowinoskich była wtopa. Pewnie źle przechowywane. Najlepiej kupić 0,5 kg za 35 zł i z głowy. Do słodów niektórzy polecają Safspiryty.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Nie można.
Z mojego skromnego doświadczenie powiem Ci że do zacierów używałem jak nie było pod ręką ferminoli dowolnych drożdży, a właściwie tych które były w domu. W najbardziej ekstremalnej sytuacji dolewałem ok 5 litrów pracującego nastawu na jakichś turbo na 150l zacieru.
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Zacierałem 2 razy wdg. podpowiedzi doświadczonej w boju kolegów.
Na pierwszy ogień poszła mąka kukurydziana i drożdże https://www.deptana.pl/pl/p/Gozdawa-OLD ... -10g-/4129 i był niewypał z 10kg mąki otrzymałem 3l 50% trunku na gotowo.
Ale tutaj miałem problemy z drożdżami bo to jakaś nowość jest nie chciały się namnożyć i długo pracowały.
Drugi zacier to 10kg słodu jęczmiennego i tu już wyrazna poprawa bo otrzymałem 5.5l 50% trunku
Nauczony przykrym doświadczeniem drożdże po uwodnieniu postawiłem w ciepełku koło kominka i chciały uciekać ze szklanki . Dzisiaj zatarłem 10kg maki pszennej na razie za gorące żeby dodać drożdże a chłodnicy brak Co wyszło to w następnym poście opiszę. Pozdrawiam Góral
Na pierwszy ogień poszła mąka kukurydziana i drożdże https://www.deptana.pl/pl/p/Gozdawa-OLD ... -10g-/4129 i był niewypał z 10kg mąki otrzymałem 3l 50% trunku na gotowo.
Ale tutaj miałem problemy z drożdżami bo to jakaś nowość jest nie chciały się namnożyć i długo pracowały.
Drugi zacier to 10kg słodu jęczmiennego i tu już wyrazna poprawa bo otrzymałem 5.5l 50% trunku
Nauczony przykrym doświadczeniem drożdże po uwodnieniu postawiłem w ciepełku koło kominka i chciały uciekać ze szklanki . Dzisiaj zatarłem 10kg maki pszennej na razie za gorące żeby dodać drożdże a chłodnicy brak Co wyszło to w następnym poście opiszę. Pozdrawiam Góral
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
A jakich użyłeś enzymów, w jakiej ilości i temperaturze?Góral Bagienny pisze: ↑28 mar 2020, 17:57Na pierwszy ogień poszła mąka kukurydziana i drożdże https://www.deptana.pl/pl/p/Gozdawa-OLD ... -10g-/4129 i był niewypał z 10kg mąki otrzymałem 3l 50% trunku na gotowo.
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
Trudne zborze wziąłeś na początek, qq wymaga kleikowania we wrzątku. Oczywiście w ksiegach jest to chyba 80C, ale qq pewnie ich nie czytała. Jednak jak ją dobrze obrobić, to wydajność mordkę cieszy.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Zacieranie na lenia krok po kroku
@radius Enzymy to 4mll upłynniający dodałem do wrzątku i pózniej mąką poszła
Temp. spadła do 68st to poszedł scukrzający i redukujący lepkość po 8mll.
Przy mace kukurydzianej miałem problem z drożdżami nie chciały ruszyć po uwodnieniu.
Za to przy mące pszennej zacier uciekał z beczki
Temp. spadła do 68st to poszedł scukrzający i redukujący lepkość po 8mll.
Przy mace kukurydzianej miałem problem z drożdżami nie chciały ruszyć po uwodnieniu.
Za to przy mące pszennej zacier uciekał z beczki
kuchnie warszawa opinie