Piwo Cytrynowe
Piwo Cytrynowe
Witam,
Wiem, że niezbyt wielu tu piwowarów z dłuższym stażem ale może ktoś coś powie w temacie
Chce zrobić kolejne piwo owocowe a bardziej cytrusowe tylko zastanawiam się czego użyć do nadania konkretnego aromatu a dokładniej cytryny
Po wstępnym rozeznaniu mam kilka możliwości do wyboru:
1. Sok z cytryny w czystej postaci lub w zmieszany z wodą,
2. Suszone lub świeżo obrane skórki cytryny ale boję się żeby nie wyszło gorzkie (Tak jak cytrynówka spawacza )
3. Suszona trawa cytrynowa bo taką jestem w stanie kupić.
Jak ktoś ma jakieś pomysły to pisać:D
Wiem, że niezbyt wielu tu piwowarów z dłuższym stażem ale może ktoś coś powie w temacie
Chce zrobić kolejne piwo owocowe a bardziej cytrusowe tylko zastanawiam się czego użyć do nadania konkretnego aromatu a dokładniej cytryny
Po wstępnym rozeznaniu mam kilka możliwości do wyboru:
1. Sok z cytryny w czystej postaci lub w zmieszany z wodą,
2. Suszone lub świeżo obrane skórki cytryny ale boję się żeby nie wyszło gorzkie (Tak jak cytrynówka spawacza )
3. Suszona trawa cytrynowa bo taką jestem w stanie kupić.
Jak ktoś ma jakieś pomysły to pisać:D
Re: Piwo Cytrynowe
A skąd %%
Re: Piwo Cytrynowe
@doctore
Była to dla mnie taka oczywistość, że pominąłem wątek %%
Oczywiście, że z fermentacji nachmielonej brzeczki
Bardziej mi chodziło co kiedy i ile dodać. Czytałem, że np trawę cytrynową dodają na 15 minut przed końcem gotowania ale dodawali świeżą ewentualnie mrożoną.
Natomiast sok z cytryny dodałbym na fermentacje cichą.
Była to dla mnie taka oczywistość, że pominąłem wątek %%
Oczywiście, że z fermentacji nachmielonej brzeczki
Bardziej mi chodziło co kiedy i ile dodać. Czytałem, że np trawę cytrynową dodają na 15 minut przed końcem gotowania ale dodawali świeżą ewentualnie mrożoną.
Natomiast sok z cytryny dodałbym na fermentacje cichą.
Re: Piwo Cytrynowe
Wal na burzliwej skórkę z cytryny i limonki, ja bym tak zrobił.
Re: Piwo Cytrynowe
Na burzliwą raczej nie będę dodawał bo jak przetrzymam to wyjdzie goryczka i będzie niepijalne.
Jest jeszcze opcja dochmielenia na zimno chmielem o profilu cytrusowym.
Na górę
Jest jeszcze opcja dochmielenia na zimno chmielem o profilu cytrusowym.
Na górę
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Piwo Cytrynowe
Zrobiłbym słaby (25%) nalew na skórkach bez białego i dodał odcedzony sok. Wszystko po fermentacji. Prawie tak jak do cytrynówki Bodzia.
A piwo i tak jest gorzkie No, może goryczkowate
A piwo i tak jest gorzkie No, może goryczkowate
Re: Piwo Cytrynowe
też o tym myślałem:D najwyżej wyjdzie trochę mocniejsze
A co do słodkości to można dosypać cukru niefermentowalnego:)
A co do słodkości to można dosypać cukru niefermentowalnego:)
Re: Piwo Cytrynowe
A moze brzeczke przed fermentacją potraktować skórkami z cytryny na czas nie przekraczalny wg przepisu na cytrynowkę max 6-8 godzin tylko czy sie nie zainfekuje. Lub po chmieleniu do studzenia w woreczku muslinowym skorki na max 6-8 godzin. W jakim czase startuja drożdże piwowarskie?
Re: Piwo Cytrynowe
Twaróg dobrze gada - polać mu...
Coś w stylu APA/IPA na amerykańskich chmielach (chinook daje grejpfrutową goryczkę) + zest cytrusowy (cytryny + limonki) - na burzliwą.
Pamiętajcie, że piwo będzie miało pewnie 4,5-6% alkoholu, który znacznie słabiej będzie ekstrahować olejki ze skórki.
Coś w stylu APA/IPA na amerykańskich chmielach (chinook daje grejpfrutową goryczkę) + zest cytrusowy (cytryny + limonki) - na burzliwą.
Pamiętajcie, że piwo będzie miało pewnie 4,5-6% alkoholu, który znacznie słabiej będzie ekstrahować olejki ze skórki.
Re: Piwo Cytrynowe
A nie lepiej te skórki dać na cichą?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Piwo Cytrynowe
też o tym myślałem, ale bałem się, że zrobi się gorzkie lecz ostatnio znalazłem skórkę suszoną z cytryny bez białego a więc gorzkie nie powinno się robić:)
Re: Piwo Cytrynowe
Trzeba by dać samą skórkę bez tego białego g...a
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Piwo Cytrynowe
A może chmielić na aromat a gorycz wlasnie uzyskac z lungo nie ma wtedy mozliwości ewentualnego "przskórkowania"
Re: Piwo Cytrynowe
Nie wiem nie wiem czy to jest taka sama goryczka
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
kuchnie warszawa opinie