Kwas chlebowy

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Kwas chlebowy

Post autor: doctore » 09 gru 2018, 20:38

Sfermentowany napój z chleba spożywano dawniej po obfitych ucztach. Pomagał na nadkwasotę i wzdęcia po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie.

Składniki: 2 i 1/2 przegotowanej wody, 4 dag chleba razowego, 1/2 szklanki miodu, 2,5 dag drożdży, szczypta cukru, rodzynki.

Przygotowanie: chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku (jak masz czerstwy to po prostu połam go). Przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 3 godz. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do chleba, wymieszaj, dodaj miód i odstaw na dobę. Przecedź i przelej do butelek, do każdej z nich dodaj po kilka rodzynek. Przechowuj najwyżej miesiąc.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kwas chlebowy

Post autor: wawaldek11 » 09 gru 2018, 22:20

A co zrobić z miodem?

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Kwas chlebowy

Post autor: doctore » 10 gru 2018, 9:11

Już poprawiłem, gdzieś mi umknęło. Dzięki :okok:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie