Twarogowa prasa
Twarogowa prasa
Siemanko. Przedstawiam wam zdjęcia prasy którą stworzyłem już jakiś czas temu ale że jutro będę cisnął jabłka to ją złożyłem i mogę ją w końcu zdjęć porobić trochę. Może wykonanie szału nie robi ale najważniejsze że działa i o to chodzi przecież. Części które są robocze czyli stykają się z owocem są nierdzewne, rama natomiast ze stali zwykłem pomalowana sprajem żeby wyglądało jako tako. Spawane elektrodą także proszę się nie czepiać o wygląd spoin.
Re: Twarogowa prasa
No i już ostatnie zdjęcia, jutro jak będę cisnął to zrobię kilka jeszcze. Otwory robiłem sam, pół dnia wierciłem, trochę ich jest. Czy dobrze to nie wiem, gdzieś tak podpatrzyłem i tak zrobiłem.
Re: Twarogowa prasa
patrze prasa twarogowa myśle sobie do odciskania sera pewnie zrobił fan nabiału a tu nie dość że do sera to i do owoców i to jeszcze fajna jedno ale w talerzu tam gdzie dochodzi oś trapezowa powinno być łożysko oporowe a nie zwykłe podaj średnice wew to ci znajdę takie. Poza tym zajefajna praska
Re: Twarogowa prasa
z czego miałeś walec w którym wierciłeś dziury?
Re: Twarogowa prasa
Zyga, tam jest łożysko oporowe, jedna jego część jest na śrubie a druga w tym zatoczeniu. Siara kosz prasy to jakaś część z maszyny przemysłowej. Udało mi sie ogarnąć taki właśnie walec, nawierciłem i jest ci on.
Re: Twarogowa prasa
No spoko też muszę coś pomyśleć
Re: Twarogowa prasa
W takim razie przepraszam. Patrząc na zdjęcie wydawało mi sie że jest zwykłe. Fajna praska
Re: Twarogowa prasa
Mocno wyciska ta prasa, zostaje wiór czy lekko mokre?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Twarogowa prasa
Zależy jak długo mi się chcę cisnąć. Na początku kręcisz prawie cały czas póki ma lekko. Pod koniec kręcę po pół obrotu i czekam około 5 minut i tak powtarzam kilka razy. Wtedy wytłoki wyglądają jak pizza i naprawdę jest wiór. Jako ciekawostka opowiem że wcześniej góra prasy była wykonana z profila zamkniętego 40x30x3 (profil stał na sztorc) Niestety podczas ciśnięcia wygiął się do góry, pogięło śruby M12 (mocowanie góry z nogami) także, miałem problem z odkręceniem. Siła nacisku jest niesamowita, nie wiedziałem że aż taka . Natomiast po modyfikacji zastosowałem ceownik i ten zdaje egzamin perfekcyjnie. Co ciekawe na śrubie nie ma gwintu trapezowego ale ten też pozwala na fajne wyniki i lekko się kręci, pod koniec wiadomo zawsze ciężej, zdałoby się praskę montować do podłoża bo tak trzeba trzymać nogi prasy stopami.
kuchnie warszawa opinie