Mój sposób na Zacieranie

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 650
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Mój sposób na Zacieranie

Post autor: kamilpl82 » 11 mar 2018, 11:30

Na sam początek musimy zaopatrzyć się oczywiście w śrutę mąkę czy ziarno jakie mamy zamiar zatrzeć i oczywiście w enzymy enzymy.
-upłynniający
-scukrzający
-redukujący lepkość
-oraz antypiana
Osobiście enzymy kupuje tutaj https://www.aabratek.pl/ polecam :daumenhoh
Jak enzymy i ziarno mamy już zakupione to przystępujemy do działania.
A więc tak szykuje sobie zboże i wodę w stosunki 1kg/3L.
Odmierzam porcję enzymu upłynniającego 1ml/6kg
Wstawiam w duży garnek (posiadam tylko10l) odpowiednią ilość wody (w moim przypadku to 6 litrów) i doprowadzam do zagotowanie, następnie dodaję połowę enzymu, wsypuje śrutę do wody i doprowadzam do wrzenia, po czym wyłączam grzanie i dodaje drugą połowę enzymu, mieszasz przez chwilę, a następnie przelewam do beczki (żeby w garnku zrobić nową porcję, ten etap powtarzam tak długo aż beczka się nie zapełni do pożądanej objętości),i czekam aż temperatura spadnie do 70stopni.
W tym czasie szykuje kolejny enzym scukrzający 1ml/2kg .
Jak temperatura spadnie poniżej 70stopni dodaję enzym i mieszam chwilę żeby dobrze rozprowadzić, i tu by było najlepiej okryć naczynie jakimś kocem, gdyż ten proces powinien trwać jak najdłużej.
Szykuje kolejny enzym redukujący lepkość 3ml/10kg.
Jak temperatura spadnie poniżej 65stopni dodaje i mieszam. I to by było na tyle zostawiasz na noc a rano jak temperatura spadnie poniżej 30 stopni daje antypiane i drożdże i gotowe.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Mój sposób na Zacieranie

Post autor: Spawacz » 11 mar 2018, 12:11

Bardzo łatwy fajny sposób. Korzystam z niego jak tylko mam okazję i na pewno korzystać będę. Polecam :daumenhoh

Awatar użytkownika
Doody
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2018, 10:48

Re: Mój sposób na Zacieranie

Post autor: Doody » 11 mar 2018, 13:17

Dodanie enzymu scukrzającego w temperaturze 70 stopni to duży błąd. Powstają wtedy niefermentowalne cukry. Beta amylazę dodajemy w temperaturze poniżej 65 stopni. Alfa amylaza jest bardziej odporna na temperaturę ale doprowadzenie zacieru do wrzenia po jej dodaniu ją dezaktywuje. Bezpiecznie jest dodać alfaamylazę w temperaturze poniżej 80 stopni. Temperatura dodania enzymu redukującego lepkość jest jak najbardziej prawidłowa.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 650
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Mój sposób na Zacieranie

Post autor: kamilpl82 » 23 mar 2018, 4:23

Kolego Doody ale tam jest napisane jak spadnie poniżej 70stopni.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie