Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
No kochani, świat idzie z postępem więc czas na zacieranie, no może nie tyle zacieranie co szczepienie zboża i mąki właśnie tymi drożdżami bez tych wszystkich upierdliwych operacji jak przy dotychczasowym zacieraniu. Wyniki są ponoć zadowalające i to bardzo. Pewnie zbiornik z płaszczem będzie idealnym rozwiązaniem ale może i to uda się obejść
500 gram takich drożdżaków kosztuje około $ 12,50 z przesyłką od żółtych kolegów. Nie wychodzi to tanio bo około 100 zł/kg ale ile pracy mniej -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proporcje to:
30-60 gram na 10 kg ziarna
50-80 gram na 10 kg mąki
Jak ktoś miał już z nimi przygodę to proszę opisywać wrażenia
Znalazłem jeszcze taniej bo $ 16,80/kg a to już wychodzi około 70 zł.
500 gram takich drożdżaków kosztuje około $ 12,50 z przesyłką od żółtych kolegów. Nie wychodzi to tanio bo około 100 zł/kg ale ile pracy mniej -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proporcje to:
30-60 gram na 10 kg ziarna
50-80 gram na 10 kg mąki
Jak ktoś miał już z nimi przygodę to proszę opisywać wrażenia
Znalazłem jeszcze taniej bo $ 16,80/kg a to już wychodzi około 70 zł.
Re: Zacieranie zbóż na zimno drożdżami KOJI
Jakoś sceptycznie jestem nastawiony do tych małych chinskich drożdży. Dla porownania metoda tradycyjna ta upierdliwa enzymatyczna u mnie 318ml etanolu na 1 kg zboża. Jak juz sie uda to prosze napisać jak wyszło ,tylko bez sciemy ze 12.5$ to nie wydatek psu w
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Wydajność z 1 kg surowca to ponoć:
skrobia 710 ml
ryż 530 ml
kukurydza 450 ml
pszenica 430 ml
żyto 360 ml
jęczmień 350 ml
czekamy więc na próby i wyniki
skrobia 710 ml
ryż 530 ml
kukurydza 450 ml
pszenica 430 ml
żyto 360 ml
jęczmień 350 ml
czekamy więc na próby i wyniki
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
50 -80 gr na kg mąki . Zakladam ze śruta 60gr na 1kg to 600gr na 45l zacieru no to juz sie opłaca jak nic
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Panowie a czy pszenżyto można zacierać tymi drożdżami??
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Wygląda na to, że każdą skrobię przerabiają.
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
To Doktorku działaj z drożdżami i informuj o postępach
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
teraz wyglada to sensownie. Czekamy na opisy z wynikami . Proporcje woda do zboża. Czas pracy. Ilośc etanolu z kg. I ogolne walory smakowe urobku.
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Z tego co wiem to na 6 kg mąki 21 litrów wody plus drożdże. Czas pracy max do 25 dni (w rzeczywistości około 2 do 3 tygodni) ale jak damy więcej drożdży to i szybciej uwiną się.
Na pierwszy rzut mogę sprowadzić 500 gram i podzielić się z kolegami. Ktoś chętny?
Ten kto ma zbiornik z płaszczem niech pierwszy zrobi próby. Ja nie mam więc jeszcze trochę poczekam.
Na pierwszy rzut mogę sprowadzić 500 gram i podzielić się z kolegami. Ktoś chętny?
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Nie chwaląc się ( ) to ja pierwszy kupiłem te grzybki i zrobiłem na nich nastaw, na mące pszennej
Wszystko opisałem na sąsiednim forum, więc zapraszam do lektury - https://alkohole-domowe.com/forum/koji- ... 19055.html
Dla leniwców skopiuję tylko jeden post z wynikami "zacierania";
Wszystko opisałem na sąsiednim forum, więc zapraszam do lektury - https://alkohole-domowe.com/forum/koji- ... 19055.html
Dla leniwców skopiuję tylko jeden post z wynikami "zacierania";
Na ewentualne pytania, chętnie odpowiemKoledzy, pełen sukces Ale po kolei.
Nastaw destylowałem w zbiorniku z płaszczem więc nie klarowałem go w ogóle. Był mętny ale rzadki. Na dnie fermentora pozostało ok. 1,5 litra osadu drożdżowo mącznego;
Destylowałem na swoim "puzonie", z bardzo minimalnym refluksem i uzyskałem 5 litrów destylatu o mocy 46%, co daje w przeliczeniu prawie 2,4 litra spirytusu 96%. Wydajność z 1 kg mąki wyniosła więc ok. 400 ml spirytusu. Uwzględniając pozostałość w fermentorze oraz to, że zakończyłem destylację gdy na termometrze temperatura par wynosiła 98°C, mogę śmiało przyjąć, że rzeczywista wyniosła ok. 410 ml
Jestem bardzo zadowolony z wyniku i pracy tych drożdży Bez wysiłku i kłopotów z zacieraniem na gorąco można przerabiać skrobię na alkohol tyle, że trzeba mieć trochę cierpliwości gdyż pracują trochę dłużej niż typowe drożdże do zacierów zbożowych.
Mi się jednak nigdzie nie spieszy...
Kolejne "zacieranie" na zimno przeprowadzę na skrobi ziemniaczanej, gdyż jestem ciekaw jak poradzą sobie te drożdże z czystą skrobią a przede wszystkim smaku wódki z niej uzyskanej
Pozdrowionka
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Radius Ty ja czekam na drożdże i zobaczymy co i jak
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Witam i mi przyjechały drożdże i tak podgrzałem wodę do 45°c i zalałem nią pszenicę 10kg+ 2 kg słodu jęczmiennego. Po zamieszaniu wszystkiego temperatura spadła do 35°c i sruu 100gr kojido beczki. Po około pół godziny widoczny już ruch w nastawie! Z uwagi na fakt iż już jesień i chłodne noce okryłem beczkę kufajką co by dłużej temperaturę trzymało. Zobaczymy co dalej?!
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Witam dzisiaj po około dobie w beczce 25°c i szaleństwo praca wre nastaw w.smaku lekko wytrawny więc chyba wszystko ok
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Gdyby jakąś akcja się zawiązała na import to chętnie się na paczkę dopisze. Może mój sceptycyzm nie ma uzasadnienia może warto dać im szanse
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Witam kolejny dzień pracy drożdży koji temp nastawu spadła do 18°c praca z lekka spowolniła więc włożyłem grzałkę i wracają do pracy!
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Czyli jak widać temperatura ma znaczenie. Z tego co do tej pory przeczytałem widzę, że sprawa jest dość interesująca i rozwojowa. Na razie będę śledził efekty Waszej działalności, bo sam jeszcze nie dam rady.
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
Panie Siara jakieś nowe info co do Koji??
Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI
No i myślę że już koniec pracy nastaw zaczął sie klarować blg nie mierzyłem wiem wiem ale ja tak mam . Dzisiaj poszły do kotła zobaczymy co z tego wyjdzie chodzi mi bardziej o ustalenie czy sobie poradziły i jak w trudnych warunkach ,bo w garażu temperatura jak na zewnątrz.
Więc o walorach smakowych nic nie będę pisał bo będzie z tego surówka o ile coś będzie napiszę po gotowaniu....
Więc o walorach smakowych nic nie będę pisał bo będzie z tego surówka o ile coś będzie napiszę po gotowaniu....
kuchnie warszawa opinie