Przetrzymanie nastawu a wydajność
Przetrzymanie nastawu a wydajność
Często nie zdarza mi się to ale ostatnio sezon urlopowy i zdarzyło się. Po zakończonej fermentacji nie zlałem z nad osadu tylko zostało razem z drożdżami do wyklarowania. Cukier nastawiłem około połowy czerwca i dopiero tydzień temu gotowałem surówkę.
W dniu dzisiejszym robiłem rektyfikację i jakież było moje zdziwienie gdy wyszło o ponad 1 litr mniej!!! Wszystko to samo i w takich samych proporcjach!!!!!
Czyżby ulotniło się? Zbiornik z nastawem był szczelnie zamknięty.
Co myślicie o tym?
W dniu dzisiejszym robiłem rektyfikację i jakież było moje zdziwienie gdy wyszło o ponad 1 litr mniej!!! Wszystko to samo i w takich samych proporcjach!!!!!
Czyżby ulotniło się? Zbiornik z nastawem był szczelnie zamknięty.
Co myślicie o tym?
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
Dziś robiłem kolejne i wyszło normalnie. Wydajność taka jaka powinna być.
Wniosek: przetrzymując nastaw do samoczynnego wyklarowania bez zlewania z nad osadu drożdżowego powoduje zmniejszenie wydajności finalnego produktu, przynajmniej w moim przypadku
Dlaczego? Nie mam pojęcia
Wniosek: przetrzymując nastaw do samoczynnego wyklarowania bez zlewania z nad osadu drożdżowego powoduje zmniejszenie wydajności finalnego produktu, przynajmniej w moim przypadku
Dlaczego? Nie mam pojęcia
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
Przypadek, musiał byś zrobić minimum po trzy takie eksperymenty żeby to potwierdzić.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
Myślę, że nie ma przypadków. Dziś robiłem rekty po klarowaniu i wyszło normalnie (w moim przypadku) czyli 8,5 l
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
A ja nadal twierdzę że przypadek.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
A może po prostu wyparowało? Przecież nastaw paruje tym bardziej, że mamy okres letni
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
Martwe drożdże wypiły%
A tak na serio to często zostawiam do grawitacyjnego klarowania i nigdy nie było różnicy.
Nic nie napisałeś o blg końcowym.
A tak na serio to często zostawiam do grawitacyjnego klarowania i nigdy nie było różnicy.
Nic nie napisałeś o blg końcowym.
Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność
Blg końcowe -4
kuchnie warszawa opinie