Przetrzymanie nastawu a wydajność

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: doctore » 17 lip 2019, 17:18

Często nie zdarza mi się to ale ostatnio sezon urlopowy i zdarzyło się. Po zakończonej fermentacji nie zlałem z nad osadu tylko zostało razem z drożdżami do wyklarowania. Cukier nastawiłem około połowy czerwca i dopiero tydzień temu gotowałem surówkę.
W dniu dzisiejszym robiłem rektyfikację i jakież było moje zdziwienie :zdziwko gdy wyszło o ponad 1 litr mniej!!! Wszystko to samo i w takich samych proporcjach!!!!!
Czyżby ulotniło się? Zbiornik z nastawem był szczelnie zamknięty.
Co myślicie o tym?

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: doctore » 29 lip 2019, 18:49

Dziś robiłem kolejne :icon_cooking: i wyszło normalnie. Wydajność taka jaka powinna być.
Wniosek: przetrzymując nastaw do samoczynnego wyklarowania bez zlewania z nad osadu drożdżowego powoduje zmniejszenie wydajności finalnego produktu, przynajmniej w moim przypadku :bezradny:
Dlaczego? Nie mam pojęcia :niewiem

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: kamilpl82 » 04 sie 2019, 14:10

Przypadek, musiał byś zrobić minimum po trzy takie eksperymenty żeby to potwierdzić.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: doctore » 22 sie 2019, 19:30

Myślę, że nie ma przypadków. Dziś robiłem rekty po klarowaniu i wyszło normalnie (w moim przypadku) czyli 8,5 l

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: kamilpl82 » 23 sie 2019, 19:40

A ja nadal twierdzę że przypadek.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: luqs » 28 sie 2019, 22:35

A może po prostu wyparowało? Przecież nastaw paruje tym bardziej, że mamy okres letni :icon_abaras:

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: doctore » 29 sie 2019, 21:14

luqs pisze:
28 sie 2019, 22:35
A może po prostu wyparowało? ...
Beczka 60 l i szczelnie zamknięta więc raczej nie może być mowy o wyparowaniu :icon_abaras:

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: Góral Bagienny » 26 gru 2019, 13:34

Martwe drożdże wypiły% :2smiech
A tak na serio to często zostawiam do grawitacyjnego klarowania i nigdy nie było różnicy.
Nic nie napisałeś o blg końcowym.

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Przetrzymanie nastawu a wydajność

Post autor: doctore » 26 gru 2019, 14:25

Góral Bagienny pisze:
26 gru 2019, 13:34
...Nic nie napisałeś o blg końcowym.
Blg końcowe -4 :bezradny:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie