Eksperyment z BL

defacto

Re: Eksperyment z BL

Post autor: defacto » 17 cze 2019, 9:45

Zauważyłem, że w beczce nr 1 masz od jakiegoś czasu 0Blg. Czy nastaw klaruje się ?
Jakbyś napowietrzył nastawy 2 i 4 ?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Eksperyment z BL

Post autor: kamilpl82 » 17 cze 2019, 14:33

Nie nastaw jakby cały czas robi, a nad napowietrzeniem pomyślę, tylko czy wtedy nie zaczną się rozmnarzać zamiast jeść, oto jest pytanie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

defacto

Re: Eksperyment z BL

Post autor: defacto » 17 cze 2019, 22:30

Jeśli nie mają apetytu, daj im tlenu. Namnożą się i zjedzą resztę cukru.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Eksperyment z BL

Post autor: kamilpl82 » 17 cze 2019, 23:15

Tak zrobimy ale to dopiero w sobotę.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Eksperyment z BL

Post autor: kamilpl82 » 23 cze 2019, 18:53

Dziewiąty tydzień eksperymentu
Beczka numer 1- Blg=0 nic nie ruszyła od tygodnia poszła na rurę, uzysk 29litrów na czysto po dwóch przebiegach.
Beczka numer 2- Blg=8 to samo zero zmian od tygodnia, poszła na rurę obecnie po jednym przebiegu.
Beczka numer 3- ta zakażona Blg=29 temp=25,3.
Beczka numer 4- Blg=15 temp=25,8.
Pomiary BLG rzecz jasna robione w takiej temp jak pisze, więc są obarczone błędem pomiarowym.
Wnioski jakie mi się nasuwają tak na szybko to szkoda czasu i kasy prawidłowa temperatura przy rozruchu i w tydzień góra dwa cukier zjedzony a tak tylko nerwy i zmarnowany czas oraz zajęte fermentory.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

defacto

Re: Eksperyment z BL

Post autor: defacto » 23 cze 2019, 19:34

Nic nie żałuj.
Teraz już wiesz i wszyscy wiemy, że nie warto. Poświęciłeś się dla nauki i poniosłeś koszta :respekt

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Eksperyment z BL

Post autor: kamilpl82 » 05 sie 2019, 18:34

Ok wreszcie znalazłem chwilkę czasu to napisze co i jak.
A więc wszystkie beczki puściłem tak jak się zatrzymały, dwie z najwyższym BLG poszły z powrotem do beczek i zaszczute ponownie BL, z tą różnicą że temperatura była optymalna.
Po tygodniu od zaszczucia poszły na rurę, alko odzyskałem ile się dało ale nie liczyłem tego.
Wniosek jest jeden drożdże popracują w niskich temperaturach ale ich wydajność jest żałosna i strasznie długo to schodzi, a i tak nie zejdą do zadowalającego BLG.
W przypadku 70kg cukru i zadanych 333gramach BL w odpowiedniej temperaturze, czyli jakieś 35 stopni Celsjusza, drożdże zjedzą cukier w 7 dni sprawdzone.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

defacto

Re: Eksperyment z BL

Post autor: defacto » 05 sie 2019, 18:52

:daumenhoh Pouczający eksperyment. Dziękuję

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Eksperyment z BL

Post autor: Spawacz » 23 wrz 2019, 18:40

Ja z kolei postanowiłem melase poszczuć BL. Zrobiłem nastaw o trudno zmieżalnym blg :2smiech około 32 no może 30.
Dlaczego? A no dlatego że fermentuje w kotle i miejsca już nie było. Jest tego z 70l :icon_whistle. Miałem w paczce wolne 300gr BL to co będę się rozdrabniał dałem wszystko :bezradny: odałem z nastawu 3l i wyspałem drożdże. Bałem się że nie ruszą :boje_sie:.... Ale zupełnie nie potrzebnie. :bezradny: Po niespełna 30min drożdż matula skrobała plastyk matecznika :0wacko2 mieszadło w ruch matula w kotle temp 36 stopni. :zmęczony: Zapobiegawczo znalazłem starą antypianę też wlałem za dużo trochę ale lepiej więcej jak mniej. :daumenhoh Po 1.5 godziny zabawa się zaczęła na dobre. :cwaniak: Nastaw jest podgrzewany do około 40 sC. :paluszkiem: Po 12 godzinach spadek z 32 do 27 blg. Po kolejnych 12h z 27 do 21blg. :hura: test ma na celu sprawdzenie w jakim czasie uda się zjeść co trzeba zjeść a może nawet zjeś co nie da się teoretycznie zjeść i zejść poniżej 5 optymistycznie 3blg. :palacz:
Załączniki
scv_15690766803217502408726706629426-1 (Copy).jpg
scv_15692518159931549562636886641695-1 (Copy).jpg
scv_15690778143268223471691372732668-1 (Copy).jpg
scv_15690766803217502408726706629426-1 (Copy).jpg
scv_15692518159931549562636886641695-1 (Copy).jpg
scv_15690778143268223471691372732668-1 (Copy).jpg
scv_15690766803217502408726706629426-1 (Copy).jpg

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Eksperyment z BL

Post autor: zalobik » 24 wrz 2019, 13:49

Ekstremiści z Was :lach Spawacz zdjęcie spławika zajebiste :okok: , za płytko, czy co :icon_abaras: :lach
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Eksperyment z BL

Post autor: wawaldek11 » 24 wrz 2019, 16:15

Za gęsto :2smiech
W wiaderku spławik leżałby, a tutaj menzurka go w pionie utrzymuje :lach

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie