Postępowanie przy mało słodkim zacierze.

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Postępowanie przy mało słodkim zacierze.

Post autor: Spawacz » 19 maja 2018, 15:59

Witam. W związku z zacieraniem pszenicy pojawiło sie pytanie. Czy i jak postąpić gdy zacier wydaje się mało słodki.? Blg raczej nie możlowe do zmierzenia. 13 kg śruty pszenicznej zacierane enzymami. Poprzedni zacier żytni wyraźnie słodszy. Nie pytam dlaczego sie tak stało ale jak temu zaradzić. Dosładzanie nie wchodzi w gre. Czy podnieść temperature do optymalnej temperatury działania enzymu scukszającego czy olać to? Może poprostu tym razem sie nie udało.

Awatar użytkownika
radius
Posty: 50
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:33

Re: Postępowanie przy mało słodkim zacierze.

Post autor: radius » 20 maja 2018, 14:40

Fermentuj na drożdżach z amylazą np. takich - http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-a ... 70128.html
Dodatek alfa-amylazy scukrzy dodatkowo nieprzerobioną skrobię w czasie fermentacji :daumenhoh

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie