Zacieranie słodu na lenia

Awatar użytkownika
Nowitcky
Posty: 28
Rejestracja: 10 mar 2018, 8:19
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Nowitcky » 29 mar 2018, 6:31

Dzięki @wiking za cenne uwagi. Jeśli będę zacierał partiami w oddzielnym naczyniu a potem przelewał do beczki to... po jakim czasie należy przelewaać i brać się za kolejną partię? .
Problemu z wodą i jej temperaturą nie powinno być , będę grzał ją w kegu .
Nie mylić problemu z alkoholem z chwilowym brakiem pieniędzy na alkohol

Awatar użytkownika
wiking
Posty: 85
Rejestracja: 27 lut 2018, 12:43

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: wiking » 29 mar 2018, 10:52

Po przelaniu pierwszej wymieszanej partii możesz od razu brać się za drugą pierwsza będzie zacierać się w beczce a jak wymieszasz drugą to przykryj odczekaj 1,5 h aż się zatrze i przelej do beczki później trzeci raz tak samo i beczkę masz pełną i zatartą. Dlaczego piszę, żebyś czekał na zatarcie w pojemniku, w którym mieszasz a dlatego, że zanim zrobisz drugą partię, to pierwsza w beczce trochę ostygnie i po wlaniu drugiej zaraz po wymieszaniu obniży jej temperaturę no, chyba że będziesz to robił bardzo szybko, to możesz lać jedną partię za drugą tak, żeby temperatura w beczce nie spadła poniżej 63 stopni. Ja dla własnej wygody robię to w fermentatorach 30 l i po zakończonej fermentacji przelewam prosto do kega, nie muszę wtedy nic nabierać i odmierzać z beczki. Może trochę chaotycznie napisałem, ale śpieszy mi się sorki.
Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego.

Awatar użytkownika
andrea
Posty: 41
Rejestracja: 05 mar 2018, 21:17

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: andrea » 29 mar 2018, 11:42

No i już wszystko wiem . Szacun :ohmaister Po świętach zaczynam. Czekam na końcowe blg. Czy osiągnę drożdżowy orgazm to się okaże. :2smiech
Jam nie z soli ani z roli, jeno z wielu alkoholi.

Awatar użytkownika
Nowitcky
Posty: 28
Rejestracja: 10 mar 2018, 8:19
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Nowitcky » 29 mar 2018, 19:57

wiking pisze:
29 mar 2018, 10:52
Po przelaniu pierwszej wymieszanej partii możesz od razu brać się za drugą pierwsza będzie zacierać się w beczce a jak wymieszasz drugą to przykryj odczekaj 1,5 h aż się zatrze i przelej do beczki później trzeci raz tak samo ...
I właśnie o ten czas 1,5h mi chodziło
Nie mylić problemu z alkoholem z chwilowym brakiem pieniędzy na alkohol

Awatar użytkownika
andrea
Posty: 41
Rejestracja: 05 mar 2018, 21:17

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: andrea » 30 mar 2018, 7:49

Popełniłem , błąd pisząc o końcowym wyniku wyniku miałem na mysli zawartość alkoholu i stawiam na max 10% , anie blg. Sorry :angry7
Jam nie z soli ani z roli, jeno z wielu alkoholi.

Zabadabadeusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2018, 17:42
Lokalizacja: Stargard

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Zabadabadeusz » 13 lis 2018, 7:01

wiking pisze:
29 mar 2018, 10:52
Po przelaniu pierwszej wymieszanej partii możesz od razu brać się za drugą pierwsza będzie zacierać się w beczce a jak wymieszasz drugą to przykryj odczekaj 1,5 h aż się zatrze i przelej do beczki później trzeci raz tak samo i beczkę masz pełną i zatartą. Dlaczego piszę, żebyś czekał na zatarcie w pojemniku, w którym mieszasz a dlatego, że zanim zrobisz drugą partię, to pierwsza w beczce trochę ostygnie i po wlaniu drugiej zaraz po wymieszaniu obniży jej temperaturę no, chyba że będziesz to robił bardzo szybko, to możesz lać jedną partię za drugą tak, żeby temperatura w beczce nie spadła poniżej 63 stopni. Ja dla własnej wygody robię to w fermentatorach 30 l i po zakończonej fermentacji przelewam prosto do kega, nie muszę wtedy nic nabierać i odmierzać z beczki. Może trochę chaotycznie napisałem, ale śpieszy mi się sorki.
Wiking, jakie proporcje dajesz do fermentatora 30l ?
Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie.

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Spawacz » 13 lis 2018, 9:54

Ja robie 1/3 do zbiornika wychodzi mi około 45l zacieru. 10 kg śruty i 30l wody. W twoim przypadku powinno 1/3 wyjść na 30 l bezpiecznie 6kg i 18 wody.

Zabadabadeusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2018, 17:42
Lokalizacja: Stargard

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Zabadabadeusz » 13 lis 2018, 10:03

Spawacz pisze:
13 lis 2018, 9:54
Ja robie 1/3 do zbiornika wychodzi mi około 45l zacieru. 10 kg śruty i 30l wody. W twoim przypadku powinno 1/3 wyjść na 30 l bezpiecznie 6kg i 18 wody.
dziękuje za odpowiedz :daumenhoh
Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie.

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: doctore » 13 lis 2018, 11:30

Zabadabadeusz pisze:
13 lis 2018, 7:01
Wiking, jakie proporcje dajesz do fermentatora 30l ?
Obawiam się, że za szybko nie dostaniesz odpowiedź od niego :icon_abaras: ale pytaj, zawsze ktoś odpowie :okok:

Zabadabadeusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2018, 17:42
Lokalizacja: Stargard

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Zabadabadeusz » 13 lis 2018, 13:05

Mam zamiar zrobić pierwszy zacier ze slodu, posiadam wiaderko 30 l, już wiem że potrzebuję 6 kg. Pytanie brzmi jaki ten słód kupić? na aledrogo jest kilka rodzajów. Może ktoś podpowie który będzie dobry na pierwszy raz. Pozdrawiam
Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: wawaldek11 » 13 lis 2018, 14:49

Na pierwszy raz kupiłbym najtańszy :2smiech Jak coś nie wyjdzie, to mniejsze straty. Na wszelki wypadek kup antypianę - ona zawsze się przydaje. A i enzymy - upłynniający i scukrzający też by nie zaszkodził - bo czasem można ugotować enzymy słodowe i wtedy zatrzesz z buteleczki.

Zabadabadeusz
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2018, 17:42
Lokalizacja: Stargard

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: Zabadabadeusz » 13 lis 2018, 14:59

wawaldek11 pisze:
13 lis 2018, 14:49
Na pierwszy raz kupiłbym najtańszy...
Dobrze, więc tak zrobię

Edit: nie cytujemy ostatniego posta w całości.
Destylator miedziany: mikro Pot-Still
Keg: 30 l Gaz
Wyskość: 60 cm
Średnica: 28mm
Wypełnienie: spreżynki pryzmatyczne
W wolnych chwila jazda rowerem oraz bieganie.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: kamilpl82 » 17 lis 2018, 13:48

W pełni popieram słowa Waldka jak nie wyjdzie to będziesz miał najmniejsze straty finansowe. Ale od siebie bym dodał że może lepiej spróbować na pierwszy raz zatrzeć zboże na enzymach.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

HenrySaurf
Posty: 11
Rejestracja: 03 lut 2019, 4:01
Lokalizacja: Sri Lanka
Kontakt:

Zacieranie slodu na lenia

Post autor: HenrySaurf » 21 mar 2019, 15:06

Czy moze ktos w prosty sposob krok po kroku opowiedziec jak zabrac sie do zacierania slodu?

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: zalobik » 21 mar 2019, 15:46

Heniu, jak pragnę zdrowia, pierwszy post wyczerpuje temat. Prościej się nie da :bezradny:
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: wawaldek11 » 08 sie 2022, 11:33

Ostatnio przy śrutowaniu słodu chciałem przyśpieszyć i puściłem na maksa w śrutowniku. Teraz zauważyłem, że jest troszkę kaszy. I teraz pytania: czy po podgrzaniu do 65*C takiej kaszy enzymy i później drożdże poradzą sobie z tym? Czy zostanie trochę skrobi/cukru w tych większych krupach?
Może zrobię próbę na wywarze, który w końcówce ma 100*C, po ostudzeniu do 65*C dam enzym scukrzający i później drożdże jak będą jakieś cukry.
Wydajność na "okieć" jest raczej w normie, ale....

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: zalobik » 08 sie 2022, 11:51

Jak przetrzymasz dłużej w temp 63 sc, to wszystko powinno się dogryźć.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: wawaldek11 » 08 sie 2022, 12:17

Dłużej, to ile? Bo trzymam w garze na taborecie nie mniej jak 1.5 h w temp. 60 - 64*C. A z nieśrutowanym też sobie radzą?
Ale chyba dogryzają, bo końcówka fermentacji była słaba i długa.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: zalobik » 08 sie 2022, 12:41

1,5 H powinno styknąć. Przy niesłodowanym istotne znaczenie ma kleikowanie skrobi. Bez tego scukrzający nie dotnie wszystkich cukrów.
Drożdze dogryzą tylko, to co jest chemicznie gotowe. Same nie mają takich zdolności.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie słodu na lenia

Post autor: wawaldek11 » 09 wrz 2022, 17:52

Do ilu Brix schodzi słód? Bo mam 9 i 12 i jeszcze lekka czapa się utrzymuje. Temperatura 22*C - wrzucić grzałkę?

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie