Cześć, "sprawnym rumiarzem" raczej nie jestem, ale ja robię to tak.
Rozrabiam melasę trzcinową z gorącą wodą do 25 blg (ok 1 kg melasy na 3-3,5 litra wody). Po ostygnięciu do 30 st. dodaję antypianę i drożdze dedykowane (zdarzyło mi się na BL i rum też wyszedł niezły). Kiedy blg przestanie spadać i zatrzyma się w okolicy 8 blg (niecukry). Zalewam płyn z nad osadu i trzymam jeszcze około tygodnia. Pierwsza destylacja bez cięcia frakcji do 99 st. na kotle. Jak uzbieram kilka wsadów surówki rozcieńczam ją wodą lub dundrem do 30% i na małej mocy ok 1kw gotuję do około 92 st. na kotle. Resztę odbieram do 0,5 litrowych butelek i po kilku dniach decyduję, co dodać do serca, a co do kolejnego gotowania surówki. Cukru nie dodaję wcale ani trzcinowego, ani białego. Przy cenach melasy z akcji, wg mnie nie ma to sensu.
Powodzenia.
Przepis na rum
Re: Przepis na rum
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Przepis na rum
Chciałbym kupić melasę od naszego forumowego kolegi kamilpl82. Cukier pewnie w jakimś markecie albo poszukam w jakiejś hurtowni. Chciałbym nastawić jakieś 40-50 litrów nastawu.
Mój sprzęt to garnek 30litrowy
https://www.browin.pl/sklep/produkt/340 ... zewnej-30l
Grzeję gazem na taborecie.
Kolumna jaką posiadam to ministill od radiusa z CU42 mm wysokość około 120 cm. Fermentował będę wszystko w piwnicy w domu u mojej mamy z racji, że mieszkam w bloku i nie mam gdzie pod ręką fermentować wszystkiego.
Zalobik a lepszy smak jest z samej melasy, czy po połączeniu z cukrem?
Mój sprzęt to garnek 30litrowy
https://www.browin.pl/sklep/produkt/340 ... zewnej-30l
Grzeję gazem na taborecie.
Kolumna jaką posiadam to ministill od radiusa z CU42 mm wysokość około 120 cm. Fermentował będę wszystko w piwnicy w domu u mojej mamy z racji, że mieszkam w bloku i nie mam gdzie pod ręką fermentować wszystkiego.
Zalobik a lepszy smak jest z samej melasy, czy po połączeniu z cukrem?
- wawaldek11
- Posty: 569
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
Przy okazji zapytaj Kamila czy nie mógłby odsprzedać Ci drożdży do rumu? Ja mam distilamax SR, ale już swoje lata mają i nie wiem jak u nich z chęcią do życia
Mniej jak ok. 30 kg melasy nie bierz. Jak już będzie u Ciebie to daj cynk.
Aromaty rumu z samej melasy są mocniejsze. Zawsze można dolać czystej do esencjonalnego rumu.
Mniej jak ok. 30 kg melasy nie bierz. Jak już będzie u Ciebie to daj cynk.
Aromaty rumu z samej melasy są mocniejsze. Zawsze można dolać czystej do esencjonalnego rumu.
Re: Przepis na rum
@Radom
to oczywiście rzecz gustu, mnie smakuje bardziej z samej melasy. Tak jak pisze Kolega wawaldek11 z samej melasy jest bardziej aromatyczny, a ja wolę rum cięższy.
to oczywiście rzecz gustu, mnie smakuje bardziej z samej melasy. Tak jak pisze Kolega wawaldek11 z samej melasy jest bardziej aromatyczny, a ja wolę rum cięższy.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2019, 22:28 przez zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Przepis na rum
I teraz oczywiście mam zagwozdkę. Zrobić z samej melasy czy dodać cukru. A ile mniej więcej otrzymam rumu z nastawu 50 litrowego z samej melasy??
Re: Przepis na rum
Słów kilka o melasie. Rozmawiałem dziś ze znajomym co robi trochę rumu i co dowiedziałem się.
Robił z melasy buraczanej i trzcinowej. Jednoznacznie określił, że jego zdaniem ta buraczana nie nadaje się na produkcję rumu i destylat jest niepijalny. Natomiast rum zrobiony z melasy trzcinowej jest tym o co nam chodzi w całej tej zabawie.
Każdy z nas ma swój punkt widzenia a ja przedstawiłem tylko jeden z nich.
On zakwasza roztwór melasy tak jak napisałem tu:
viewtopic.php?f=9&t=718
Robił z melasy buraczanej i trzcinowej. Jednoznacznie określił, że jego zdaniem ta buraczana nie nadaje się na produkcję rumu i destylat jest niepijalny. Natomiast rum zrobiony z melasy trzcinowej jest tym o co nam chodzi w całej tej zabawie.
Każdy z nas ma swój punkt widzenia a ja przedstawiłem tylko jeden z nich.
On zakwasza roztwór melasy tak jak napisałem tu:
viewtopic.php?f=9&t=718
Ostatnio zmieniony 11 maja 2019, 17:31 przez Spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Link poprawiony
Powód: Link poprawiony
kuchnie warszawa opinie