Przepis na rum
Przepis na rum
Witam, poproszę o najlepszy, najznakomitszy i SPRAWDZONY przepis na rum. Mam melasę, cukier jak trzeba to dokupię.
pozdrawiam, ziutek128
pozdrawiam, ziutek128
- masterpaw2
- Posty: 15
- Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52
Re: Przepis na rum
Przepis zamieszczony przez kol. Radiusa, na czarnym. Robiłem w/g tego przepisu, z tym, nie dawałem węgla, a klarowałem grawitacyjnie po zlaniu znad osadu. Poniżej link do tematu.
https://alkohole-domowe.com/forum/domow ... t5558.html2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody
Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
Re: Przepis na rum
Zawsze kręcił mnie rumik.
Czy może to być takie cóś?
https://www.organical.pl/pl/p/Melasa-tr ... 874164fc14
Apropo-defacto..
Słyszałem, że zapaszek podczas fermentu nie teges wychodzi.
Prawda li to?
Re: Przepis na rum
Droga ta melasa. Zobacz tutaj - http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 55394.html
- masterpaw2
- Posty: 15
- Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52
Re: Przepis na rum
Po co ten turbo klar? Dlaczego nie moze klarowac sie grawitacyjnie?masterpaw2 pisze: ↑20 mar 2018, 23:17Przepis zamieszczony przez kol. Radiusa, na czarnym. Robiłem w/g tego przepisu, z tym, nie dawałem węgla, a klarowałem grawitacyjnie po zlaniu znad osadu. Poniżej link do tematu.https://alkohole-domowe.com/forum/domow ... t5558.html2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.
Dlaczego destylowac po 24h?
Re: Przepis na rum
Jeśli mastaw ma słaby procent, to trzeba jak najszybciej destylować aby nie zakazić jakimś świństwem. Jeśli nastaw ma 12% i więcej, spokojnie może kilka dni postać i się sklarować (ja zalecam klarowanie grawitacyjne).
- masterpaw2
- Posty: 15
- Rejestracja: 09 mar 2018, 21:52
Re: Przepis na rum
ziutek128, wszak pisałem, że osobiście nie używałem, żadnych turbo klarów, a jeno grawitacja zrobiła co trzeba.
Dziś trafiłem na cukier trzcinowy w kaflu 2,99/500g, warto dodać do melasy w celu zwiększenia wydajności, gdyż ona sama zawiera około 40/50% cukrów fermentowalnych.
Dziś trafiłem na cukier trzcinowy w kaflu 2,99/500g, warto dodać do melasy w celu zwiększenia wydajności, gdyż ona sama zawiera około 40/50% cukrów fermentowalnych.
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
Żeby trochę tchnąć optymizmu w serca rumiarzy powiem, że jest światełko nadziei ma surowiec na rum ;)
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra :mrgreen: ) i zobaczymy co to jest.
Jeszcze nie znam szczegółów, a zwłaszcza ceny i składu, bo to jakiś syrop. Mam otrzymać próbki (poprosiłem bezczelnie o dwa wiadra :mrgreen: ) i zobaczymy co to jest.
Re: Przepis na rum
Tylko nie każ zbyt długo czekać, bo ja już postanowiłem. Będzie rum i się za składnikami rozglądam. Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Przepis na rum
Także jestem zainteresowany gdyż moją melasę od Manowara kurier rozdupcył
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
A ile było w przesyłce? Składałeś reklamację?
Re: Przepis na rum
Wiadro teraz nie kojarzę jakie duże ale chyba 25kg, a przesyłkę ubezpieczyłem na 500zł i po dość długim czasie z przeszkodami kasę odzyskałem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
No to miałeś farta
W takim razie mogę odstąpić wiadro za 250
W takim razie mogę odstąpić wiadro za 250
Re: Przepis na rum
Zazwyczaj staram się ubezpieczać wszystkie przesyłki, na minimum 500 zł, nawet jak są to 4próbki po 200ml, bo przesyłki ubezpieczone idą na sortowni przez sorter ręczny a nie ubezpieczone przez automat, a człowiek na końcu lini najzwyczajniej w świecie wrzuca je do kontenera jakby to były śmieci.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Przepis na rum
Jako że pierwsze próbki świeżych destylatów melasowych trafiły do kilku odbiorców, to proszę o kilka słów o tych hmm.. wyrobach. Dwa destylaty są bardzo młode około miesiąca, jeden ma 4 m-ce.
Próbki są trzy i każda na bazie tego samego wsadu tj. tylko melasa z wodą na 25 blg bez dundru, drożdze Cobra rum, blg końcowe 9-10. Fermentacja ok 10 dni, klarowanie grawitacyjne. Odpęd w kotle z płaszczem na aabratku, pusta rura z miedzią, do 99 na kotle.
Jedna z próbek jest robiona na raz, dwie na dwa. Szczegóły drugiej destylacji podam jak zbiorę informację, która próbka jest w Waszej ocenie najlepsza lub jak najmniej huj....wa . Czekam na opinie.
Pozdrawiam
Próbki są trzy i każda na bazie tego samego wsadu tj. tylko melasa z wodą na 25 blg bez dundru, drożdze Cobra rum, blg końcowe 9-10. Fermentacja ok 10 dni, klarowanie grawitacyjne. Odpęd w kotle z płaszczem na aabratku, pusta rura z miedzią, do 99 na kotle.
Jedna z próbek jest robiona na raz, dwie na dwa. Szczegóły drugiej destylacji podam jak zbiorę informację, która próbka jest w Waszej ocenie najlepsza lub jak najmniej huj....wa . Czekam na opinie.
Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 mar 2019, 7:09
- Lokalizacja: Zimbabwe
- Kontakt:
Przepis na rum
Witam
Piłem jakiś czas temu to cudo. I ponoć to nie była nalewka, tylko przegoniona młoda sosenka.
Przepyszna przepysznoЕ›Д‡, a nie mam kontaktu z twГіrcД…. Trunek pochodziЕ‚ z Podlasia.
Ma ktoЕ› moЕјe przepis?
pozdrawiam
Roman
Piłem jakiś czas temu to cudo. I ponoć to nie była nalewka, tylko przegoniona młoda sosenka.
Przepyszna przepysznoЕ›Д‡, a nie mam kontaktu z twГіrcД…. Trunek pochodziЕ‚ z Podlasia.
Ma ktoЕ› moЕјe przepis?
pozdrawiam
Roman
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
Edward - czy ty nie jesteś Henry? Bo wejścia masz podobne
Do
Do
Re: Przepis na rum
Witam szanowne grono Rumiarzy
Przymierzam się do zrobienia pierwszego nastawu w życiu na rum. Po przejrzeniu kilku forum i przeczytaniu kilkunastu przepisów mam mętlik w głowie. Chciałbym poprosić was o poradę, mianowicie w sieci znalazłem taki filmik z przepisem
https://youtu.be/bhDR7tiO0Qs
I chciałbym wiedzieć co wprawieni rumiarze sądzą o tym przepisie??
Przymierzam się do zrobienia pierwszego nastawu w życiu na rum. Po przejrzeniu kilku forum i przeczytaniu kilkunastu przepisów mam mętlik w głowie. Chciałbym poprosić was o poradę, mianowicie w sieci znalazłem taki filmik z przepisem
https://youtu.be/bhDR7tiO0Qs
I chciałbym wiedzieć co wprawieni rumiarze sądzą o tym przepisie??
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Przepis na rum
Przepis wydaje się w miarę poprawny.
Melasa plus cukier trzcinowy - też tak zaczynałem.
Żeby Ci coś doradzić napisz jakie masz czy chcesz kupić surowce, ile chcesz nastawić (na filmiku autor błędnie nazywał zacierem), jaki masz sprzęt do destylacji i warunki lokalowe do fermentacji?
Melasa plus cukier trzcinowy - też tak zaczynałem.
Żeby Ci coś doradzić napisz jakie masz czy chcesz kupić surowce, ile chcesz nastawić (na filmiku autor błędnie nazywał zacierem), jaki masz sprzęt do destylacji i warunki lokalowe do fermentacji?
kuchnie warszawa opinie