![dzięki :38ukłon](./images/smilies/38uklon.gif)
Zacieranie 25kg w 100l kotle.
1. Lejemy ok 60 litrów wody i grzejemy do 80-90 stopni. Można sypnąć łyżkę kwasu cytrynowego lub dwie ale, to zależy jaką kto ma wodę.
2. Po zagrzaniu dodajemy enzym upłynniający 8-10 ml,
3. W mniejszym naczyniu najlepiej wiadrze, przygotowywujemy 3 litry zimnej wody, do której wsypujemy 2-3 kg skrobii, potem wiertarka z mieszadłem i merdamy do całkowitego rozmieszania skrobii.
4. Przygotowaną porcję wlewamy do gorącej wody z enzymem i szybko mieszamy mieszadłem, aż zrobi się mleczna ciecz o konsystencji lepkiej wody.
5. Przygotowujemy kolejne porcje jak w pkt. 4 i do kotła. Dobrze żeby temperatura całości nie spadła poniżej 65 sc. Bo będzie trzeba podgrzać do scukrzenia.
6. Po rozrobieniu całości i ustaleniu temperatury w okolicach 63 sc dodajemy enzym scukrzający ok. 10 ml, oczywiście mieszając. Scukrzanie trwa ok 30 min.
7. Po schłodzeniu do 30 sc, napowietrzamy zacier i dodajemy drożdze.
8. Prawidłowe zatarcie 25 kg powinno dać ok 100l zacieru 22-24brix.
9. Można zrobić 2 lub jedną rektyfikację, w zależności od tego co nam pasuje.
Smacznego
![pije wino :winko:](./images/smilies/winko.gif)