Układzik urealniający wskazania licznika energii

Awatar użytkownika
wawaldek11

Układzik urealniający wskazania licznika energii

Post autor: wawaldek11 » 13 lut 2024, 18:46

Kolega elektryk poprosił mnie o pomoc w zbudowaniu układu urealniającego wskazania licznika.
Doszedł do wniosku, że stosowane obecnie domowe odbiorniki z zasilaczami impulsowymi, żarówki led generują dużo zakłóceń do sieci domowej powodując nadmierne wskazania licznika. Zrobiłem prosty układzik z trzech warystorów, który trzeba wpiąć zaraz za licznikiem. I podobno działa :zdziwko :2smiech Kolega sprawdził u siebie na elektronicznym liczniku. Ja mam kręciołę więc lipa. A że trzeba sprawdzić w kilku miejscach, to powiem co i jak. Koszt materiałów do 20 zł. https://allegro.pl/oferta/v20d431k-wary ... 3279704911 i kawałek kostki połączeniowej.

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator

Re: Układzik urealniający wskazania licznika energii

Post autor: Siara76 » 13 lut 2024, 18:50

Zapodaj temat...

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 16 lut 2024, 20:26

Układzik jest prosty jak na rysunku. Ja zrobiłem na kostce żeby się trzymało, ale inne rozwiązania(w miarę bezpieczne) dopuszczalne.
Czyli jedna końcówka warystora do fazy, a druga do zera. I tak trzy razy przy układzie trójfazowym. Do jednofazowego wystarczy jeden warystor między fazę a zero.
Wpinamy w instalację zaraz za licznikiem, tam gdzie możemy się wpiąć. Można to zapakować we wtyczkę trójfazową i włożyć do gniazda.
Czy można popełnić jakiś błąd? Pewnie, ale bezpieczniki zadziałają.
Warystory na 275V , w liczniku były na 420, ale wymyśliliśmy, że na niższe napięcie będą lepiej gasić impulsy zakłócające licznik.
Załączniki
warystory2.jpg
warystory1.jpg
Warystory.jpg

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator

Post autor: Siara76 » 25 lut 2024, 15:38

Hmmm muszę pomyśleć i sprawdzić na liczniku czy ciula...a jak testy są już jakieś wyniki?

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 28 lut 2024, 13:46

Testy są niemiarodajne, bo są różne liczniki i nie każde nas oszukują. Czyli trzeba zbudować układzik i sprawdzić.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Kontakt:

Post autor: kamilpl82 » 01 mar 2024, 16:34

U mnie jest takie zużycie energii że się czasami zastanawiam kto jest do mnie podpięty :icon_abaras: , już dwa razy mi licznik wymieniali obecnie tarczowy starego typu.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 02 mar 2024, 8:59

Na tarczowy nie działa. Niektóre elektroniczne jak dostają impulsy zakłócające, to wariują. Ale chyba w jedną stronę - na niekorzyść odbiorcy.
Zużycie zmieniło się w znaczącym stopniu?

Awatar użytkownika
Zielonka

Post autor: Zielonka » 27 sty 2025, 11:51

Witajcie
Uprzejmie donoszę żę prawdopodobnie teoria o wrednych impulsach doliczanych rzez licznik i możliwości ich wygaszenia ma rację bytu. Sąsiad od czasu jak otrzymał licznik dwukierunkowy po zamontowaniu paneli, nie ogarniał co się dzieje bo zużywał dwa razy więcej niby niż przed montażem. Po roku walki zamontował sobie drugi licznik dla porównania - i.... zużycie spadło bardzo znacząco. Jeszcze to testuje ale wygląda na to że licznik który kupił ma jakiś układ wygaszający zapewne tego typu co Waldemar zaproponował czyli na warystorach. Tak więc jeśli są jakieś podejrzenia warto jednak to skontrolować. Sam choćby na próbę spróbuję u siebie założyć te warystory tylko mam pytanie Waldemarze - gdzie to zamontować ? Licznik mam w skrzynce na dworzę i tam dość niewygodnie jest coś wpiąć czy to powinno być zaraz za licznikiem czy można gdziekolwiek ?

Awatar użytkownika
wawaldek11

Post autor: wawaldek11 » 29 sty 2025, 20:48

Trzeba założyć po liczniku, bo inaczej nie można. Między licznikiem, a głównymi bezpiecznikami :icon_abaras: - np.
Chodzi o to, żeby zakłócenia z instalacji domowej nie dostały się bezkarnie do licznika. Może zadziała zainstalowane we wtyce trójfazowej, bo z reguły gniazdo 3-f bywa blisko licznika. Ja mam w domu i w pracy jeszcze kręcioły - nie sprawdzę.

Awatar użytkownika
Zielonka

Post autor: Zielonka » 29 sty 2025, 22:10

Ok zrozumiałem - sąsiad po zamontowaniu licznika z allegro testuje już pare dni - zużycie pradu wróciło mu do stanu sprzed montażu licznika dwukierunkowego - wygląda na to że byle jaki licznik z allegro ma lepsze układy wygaszające niż taurony - dwa lata się z użerał z dziadami że coś nie gra i nic to nie dało. Stąd podejrzewamy że doskonale wiedzą co instalują klientom. Mam o tyle problem z zamontowaniem jakiegoś urządzenia że mam dwie linie -musze sprawdzić jak się za to zabrać -moje zużycie wygląda niby normalnie ale jeśli za parę groszy spadnie o parę kilowatogodzin to warto sie pobawić

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie