Sfermentowany napój z chleba spożywano dawniej po obfitych ucztach. Pomagał na nadkwasotę i wzdęcia po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie.
Składniki: 2 i 1/2 przegotowanej wody, 4 dag chleba razowego, 1/2 szklanki miodu, 2,5 dag drożdży, szczypta cukru, rodzynki.
Przygotowanie: chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku (jak masz czerstwy to po prostu połam go). Przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 3 godz. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do chleba, wymieszaj, dodaj miód i odstaw na dobę. Przecedź i przelej do butelek, do każdej z nich dodaj po kilka rodzynek. Przechowuj najwyżej miesiąc.
Kwas chlebowy
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Kwas chlebowy
A co zrobić z miodem?
Re: Kwas chlebowy
Już poprawiłem, gdzieś mi umknęło. Dzięki
kuchnie warszawa opinie