Podczas fermentacji buraki zyskują nie tylko właściwości probiotyczne. Pod wpływem kiszenia zwiększa się zawartość witamin z grupy B, których brakuje wegetarianom. Witaminy te pomagają w leczeniu chorób skóry, depresji i bezsenności, zapobiegają niedokrwistości i skurczom mięśni.
Składniki: 1 kg czerwonych buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżki soli.
Przygotowanie: buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Włóż do słoja, dodaj czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, zalej letnią wodą 2 cm ponad poziom buraków. Odstaw w ciepłe miejsce. Po 6-7 dniach zdejmij z powierzchni kożuch. Zakręć, przechowuj w lodówce.
Kiszone buraki
Re: Kiszone buraki
Człowiek po to ma zęby żeby stejki wpierdalał a nie zieleninę jak baran na łące, ale buraki bardzo lubię z tą różnicą że u nas tylko w occie się robi. Jestem ciekaw jak to smakuję i z pewnością wypróbuje, tak samo jak przepis na kiszone jabłka.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
kuchnie warszawa opinie