Budowa zbiornika z płaszczem

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 90
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: radom1987 » 03 maja 2021, 10:05

Szanowni Koledzy/Koleżanki przymierzam się do zakupu zbiornika z płaszczem od naszego forumowego konstruktora.
W zbiorniku mam zamiar gotować najwięcej zboża bo mam spory dostęp do darmowego zboża :cwaniak:
Z racji, że małą mam wiedzę, co taki zbiornik powinien mieć proszę was :38ukłon o podpowiedzi, co zbiornik z płaszczem powinien mieć na wyposażeniu. Mile widziane zdjęcia :okok:

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 235
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: zalobik » 18 maja 2021, 21:10

Zyga montuje wszystko, co jest niezbędne, ale mi w jego zbiorniku brakowało zaworu, który odprowadza wodę chłodzącą z płaszcza. Jeśli zacierasz w płaszczu, to po zatarciu podpinasz wąż z zimną wodą do dolnego zaworu, a do górnego zaworu wąż spustowy. Pozwala to szybko schłodzić zacier do temp. zadania drożdzy. Poza tym, nic bym nid dodawał do tego co jest wstandardzie.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 90
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: radom1987 » 21 maja 2021, 9:17

Raczej nie będę zacierał w płaszczu, do tej pory zacierałem w fermentatorach i chyba przy tym zostanę. Zresztą keg 30L będzie więc nie narobię się :2smiech Już jestem z Zygą po wstępnych ustaleniach, czekam na znak kiedy będę mógł mu wysłać keg do przeróbek

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 475
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: wawaldek11 » 21 maja 2021, 14:14

Nigdy nie mów nigdy :lach
Zawory w płaszczu są potrzebne choćby do spuszczenia wody - mam jeden na dole, drugi na górze i jeszcze wyjście na bezpiecznik. Zakupiłem przed laty u Starowara - nie polecam, porażka :zły:
Jak po taniości, to nypel lub mufka i zaślepka.

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 90
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: radom1987 » 21 maja 2021, 17:07

Jako medium grzewcze chcę zastosować olej transformatorowy. To co według Was koledzy jeszcze powinien mieć zbiornik z płaszczem?

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 595
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: kamilpl82 » 26 maja 2021, 21:19

Jak dla mnie taki zbiornik powinien mieć: spust po szerokości dna, mieszadło, i minimum dwa a najlepiej cztery mufki w płaszczu dwie na dole i dwie na górze, przydatny jest też płynowskaz oraz rurki do sond termometrów,no i przede wszystkim właz dekiel jak zwał tak zwał, najlepiej w prostokącie, minimum 30cm szeroki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 595
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: kamilpl82 » 26 maja 2021, 21:22

radom1987 pisze:
21 maja 2021, 9:17
Raczej nie będę zacierał w płaszczu, do tej pory zacierałem w fermentatorach i chyba przy tym zostanę. Zresztą keg 30L będzie więc nie narobię się :2smiech
Według mnie głupota, w takim kotle zatrzesz przefermentujesz i odpędzisz za jednym bałaganem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 90
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Budowa zbiornika z płaszczem

Post autor: radom1987 » 27 maja 2021, 9:17

kamilpl82 pisze:
26 maja 2021, 21:22
radom1987 pisze:
21 maja 2021, 9:17
Raczej nie będę zacierał w płaszczu, do tej pory zacierałem w fermentatorach i chyba przy tym zostanę. Zresztą keg 30L będzie więc nie narobię się :2smiech
Według mnie głupota, w takim kotle zatrzesz przefermentujesz i odpędzisz za jednym bałaganem.
Masz rację, ale z racji, że nie mam destylatora u siebie tylko muszę do mamy jeździć to wolę zatrzeć zboże w kilku fermentatorach i później mogę działać z rozmachem.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie