Aabratek, OLM, pytania i porady
Aabratek, OLM, pytania i porady
Witam jestem na etapie tworzenia kolumny Aabratek rura fi 70 mm z systemem OLM wszystko na kegu 50 L.
W związku z problemami ,które wystąpiły podczas projektowania głównie chodzi o OLM !!! Czy robić odbiór na ściankach kolumny a co za tym idzie jaki daszek, jak wysoko nad jeziorkiem ? Czy centralnie a co za tym idzie jakiej średnicy dennicy użyć,czy stosować pierścień centrujący nad nią i znowu jak wysoko go umieścić nad dennicą?
Proszę o wszelkie sugestie ,pomysły etc.
W związku z problemami ,które wystąpiły podczas projektowania głównie chodzi o OLM !!! Czy robić odbiór na ściankach kolumny a co za tym idzie jaki daszek, jak wysoko nad jeziorkiem ? Czy centralnie a co za tym idzie jakiej średnicy dennicy użyć,czy stosować pierścień centrujący nad nią i znowu jak wysoko go umieścić nad dennicą?
Proszę o wszelkie sugestie ,pomysły etc.
Re: Aabratek, OLM, pytania i porady
a oto założenia jakie wchodzą w grę niektóre to projekty autorskie a rysunki mają charakter poglądowy
- Załączniki
-
- IMG_20180326_154201.jpg (33.3 KiB) Przejrzano 16552 razy
-
- IMG_20180326_154048.jpg (40.26 KiB) Przejrzano 16552 razy
-
- IMG_20180326_153711.jpg (32.5 KiB) Przejrzano 16552 razy
Powiem tak. Poniżej zamieszczam rysunek jak zrobić OLM ale nie musi ona tak dokładnie wyglądać. OLM można w każdej chwili dorobić, ważne aby przeznaczyć na to miejsce w razie czego.
- Załączniki
-
- polka-odbiorcza.jpg (122.11 KiB) Przejrzano 16548 razy
A odbiór z olm a nie powinien być poniżej górnej granicy refluxu?
Podałem taki ładny rysunek techniczny ale o szczegółach to nie pogadamy. Podsyłam jeszcze fotkę jak wygląda w realu
- Załączniki
-
- 405.jpg (61.6 KiB) Przejrzano 16524 razy
Siara76 u mnie hula denniczka ze wspawaną fajką. Nad denniczką nie ma daszka i działa znakomicie, ale w rurze nad dennicą jest podparcie do SP o rozmiar większe niż rozmiar rury, uformowane w taki łagodny stożek. Jego wierzchołek wchodzi w dennice. W starej kolumnie fi 60 było podparcie płaskie i zdażało się, że nie mogłem odbierać szybciej niż 25ml/h. Dennica zbierała za mało towaru.
Rozmiar dennicy dobiera się w ten sposób, aby na centymetr kwadratowy pola przelotu par nie przekroczyć 400-450 wat, bo będzie w tym miejscu zalewać.
Rozmiar dennicy dobiera się w ten sposób, aby na centymetr kwadratowy pola przelotu par nie przekroczyć 400-450 wat, bo będzie w tym miejscu zalewać.
- Załączniki
-
- Tak to wygląda.
- 20180327_104644-600x800.jpg (71.37 KiB) Przejrzano 16488 razy
Ostatnio zmieniony 27 mar 2018, 12:06 przez zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
W związku z narastaniem pytań wokół tematu zastanawiam się jeszcze ile zasypu potrzeba nad OLM.
Zalobik dzięki za podpowiedź . Właśnie tak się zastanawiałem jak to będzie bez pierścienia centrującego :icon_scratch w przypadku gdy krzywo utawisz kolumnę a spływający alkohol nie trafi na denniczkę
Zalobik dzięki za podpowiedź . Właśnie tak się zastanawiałem jak to będzie bez pierścienia centrującego :icon_scratch w przypadku gdy krzywo utawisz kolumnę a spływający alkohol nie trafi na denniczkę
@Siara76, ja osobiście nie mam OLM i jest mi z tym dobrze. Na razie nie przewiduję wstawiania tego modułu.
Powierzchnia rury fi 70 mm ścianka 1,5 mm to pole przekroju 35,24 cm2, zastosowanie dennicy fi 50,8mm daje pole 20,25 cm2. Różnica 14,98 cm2. Zalanie takiego pola, przy mocy 400wat/cm2 wymaga 6 KW, więc jest spory zapas. Zastosowanie dennicy 50,8mm powinno działać. Pierścień jest zbędny. Kolumna musiałaby naprawdę krzywo stać. A jak znam nasze środowisko, to nikt by tego nie zniósł.
Co do zasypu SP, w rurze 60 mm miałem 25 cm, teraz jest 30 cm i myślę, że jest lepiej, ale tu rolę grają takie niuanse jak pojemność jeziorka i temperatura refluksu. Chodzi o pojemność buforowania.
Czy warto montować OLM? W mojej ocenie, jest to świetne rozwiązanie. Polecam
Co do zasypu SP, w rurze 60 mm miałem 25 cm, teraz jest 30 cm i myślę, że jest lepiej, ale tu rolę grają takie niuanse jak pojemność jeziorka i temperatura refluksu. Chodzi o pojemność buforowania.
Czy warto montować OLM? W mojej ocenie, jest to świetne rozwiązanie. Polecam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Zalobik a bokami się nie przesypują SP? ale spoko pomysł zawsze można wspawać dwa druty na podparcie i je wygiąć w formie stożka tak jak narysowałeś :klatsch
Dzięki za podpowiedź z rozmiarami dennicy
Dzięki za podpowiedź z rozmiarami dennicy
Kwestia doboru podparcia. W 76-tce użyłem podparcia 100mm. Te podparcia są już dość sztywne, a od dołu trzyma je dennica. Nie ma opcji żeby SP się przedostały. Taki stożek centruje spływający towar i nie zawęża przelotu par.
Siara, półka OLM powinna byś tak zrobiona żeby zbierała całość spływającą z góry, a przelew powinien być ustawiony centralnie na środek wypełnienia.
Jak widać na powyższych fotkach to jest kilka rozwiązań półek OLM
Pierwsze dwie fotki to półki które stosuje w swoich kolumnach kolega KS2507.
Trzecia fotka to półka w wykonaniu Franzmastera.
A ostatnie dwie fotki to dzieło kolegi herbata666.
Jak widać na powyższych fotkach to jest kilka rozwiązań półek OLM
Pierwsze dwie fotki to półki które stosuje w swoich kolumnach kolega KS2507.
Trzecia fotka to półka w wykonaniu Franzmastera.
A ostatnie dwie fotki to dzieło kolegi herbata666.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
A no na przykład, choćby po to żeby resztę ukierunkować z powrotem centralnie na wypełnienie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Ja tam nie kieruję na środek i jestem zadowolony. Półki OLM robię przyściankowe i całość zasypuję sprężynkami. Żadnego ściankowania nie widzę. Z tego co pamiętam to Kula też tak robi a Herbata też ostatnio pisał, że centrowanie ma sens jedynie przy kolumnach >100mm średnicy.
Nie ma sensu ale centralny przelew robi w każdej średnicy, no to jak
Może robił a teraz nie widzi sensu https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p179784. Ja też kiedyś wszystko centrowałem. Teraz nie centruję bo nie widzę różnicy.
Trzeba by jakiś eksperyment zrobić poprosić kogoś kto ma rurę szklaną zasypał ją SP i lał wodę na środek wypełnienia a potem po ściance i zaobserwował czy rzeczywiście jest jakaś różnica? :icon_scratch
Teraz pytanie kto ma? I komu się chce?
Teraz pytanie kto ma? I komu się chce?
Ja mam kolumny szklane. W żadnej nie widzę ściankowania. Ale to o niczym nie świadczy bo szkło ma dużo mniejszą przewodność cieplną niż stal nierdzewna i być może w stali występuje. Sądzę, że w kolumnach z wypełnieniem sprężynkami lub zmywakami jednak go nie ma bo chaotyczny układ wypełnienia na to nie pozwala.
Szlumf masz rację ale mi chodziło o sprawdzenie lania wodą w normalnej temperaturze co nie ma wpływu na przewodność cieplną szkło/metal. Raz lać wodę centralnie na wypełnienie a raz na ściankę i jak się to będzie miało do siebie?
kuchnie warszawa opinie