Piwo Cytrynowe

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Piwo Cytrynowe

Post autor: luqs » 05 lut 2020, 18:40

Witam,
Wiem, że niezbyt wielu tu piwowarów z dłuższym stażem ale może ktoś coś powie w temacie :cwaniak:
Chce zrobić kolejne piwo owocowe a bardziej cytrusowe :lach tylko zastanawiam się czego użyć do nadania konkretnego aromatu a dokładniej cytryny :icon_whistle
Po wstępnym rozeznaniu mam kilka możliwości do wyboru:

1. Sok z cytryny w czystej postaci lub w zmieszany z wodą,
2. Suszone lub świeżo obrane skórki cytryny ale boję się żeby nie wyszło gorzkie (Tak jak cytrynówka spawacza :2smiech )
3. Suszona trawa cytrynowa bo taką jestem w stanie kupić.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to pisać:D

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 516
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: doctore » 05 lut 2020, 18:43

A skąd %% :icon_abaras:

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: luqs » 05 lut 2020, 18:44

@doctore :2smiech :2smiech

Była to dla mnie taka oczywistość, że pominąłem wątek %% :icon_whistle
Oczywiście, że z fermentacji nachmielonej brzeczki :okok:

Bardziej mi chodziło co kiedy i ile dodać. Czytałem, że np trawę cytrynową dodają na 15 minut przed końcem gotowania ale dodawali świeżą ewentualnie mrożoną.
Natomiast sok z cytryny dodałbym na fermentacje cichą.

Awatar użytkownika
Twaróg
Klub Chlora
Posty: 94
Rejestracja: 01 mar 2018, 17:04

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: Twaróg » 05 lut 2020, 18:54

Wal na burzliwej skórkę z cytryny i limonki, ja bym tak zrobił.

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: luqs » 05 lut 2020, 18:56

Na burzliwą raczej nie będę dodawał bo jak przetrzymam to wyjdzie goryczka i będzie niepijalne.
Jest jeszcze opcja dochmielenia na zimno chmielem o profilu cytrusowym.
Na górę

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 448
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: wawaldek11 » 05 lut 2020, 18:58

Zrobiłbym słaby (25%) nalew na skórkach bez białego i dodał odcedzony sok. Wszystko po fermentacji. Prawie tak jak do cytrynówki Bodzia.
A piwo i tak jest gorzkie :2smiech No, może goryczkowate :niewiem

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: luqs » 05 lut 2020, 18:59

też o tym myślałem:D najwyżej wyjdzie trochę mocniejsze :lach
A co do słodkości to można dosypać cukru niefermentowalnego:)

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 432
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: Spawacz » 05 lut 2020, 19:03

A moze brzeczke przed fermentacją potraktować skórkami z cytryny na czas nie przekraczalny wg przepisu na cytrynowkę max 6-8 godzin :icon_abaras: tylko czy sie nie zainfekuje. Lub po chmieleniu do studzenia w woreczku muslinowym skorki na max 6-8 godzin. W jakim czase startuja drożdże piwowarskie?

Awatar użytkownika
manowar
Posty: 108
Rejestracja: 10 mar 2018, 22:58

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: manowar » 05 lut 2020, 19:04

Twaróg dobrze gada - polać mu...
Coś w stylu APA/IPA na amerykańskich chmielach (chinook daje grejpfrutową goryczkę) + zest cytrusowy (cytryny + limonki) - na burzliwą.
Pamiętajcie, że piwo będzie miało pewnie 4,5-6% alkoholu, który znacznie słabiej będzie ekstrahować olejki ze skórki.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 569
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: kamilpl82 » 21 lut 2020, 8:07

A nie lepiej te skórki dać na cichą?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
luqs
Posty: 32
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:16

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: luqs » 21 lut 2020, 13:50

też o tym myślałem, ale bałem się, że zrobi się gorzkie lecz ostatnio znalazłem skórkę suszoną z cytryny bez białego a więc gorzkie nie powinno się robić:)

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 569
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: kamilpl82 » 23 lut 2020, 12:09

Trzeba by dać samą skórkę bez tego białego g...a
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 432
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: Spawacz » 23 lut 2020, 15:33

A może chmielić na aromat a gorycz wlasnie uzyskac z lungo :bezradny: nie ma wtedy mozliwości ewentualnego "przskórkowania" :okok:

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 569
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Piwo Cytrynowe

Post autor: kamilpl82 » 23 lut 2020, 20:26

Nie wiem nie wiem czy to jest taka sama goryczka
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie