Swój bigosik, z własnej kapuchy
Swój bigosik, z własnej kapuchy
Witam szanowne grono może macie jakieś fajne Przepisy na beegees z swojej ukiszonej kapusty.
Re: Swój bigosik, z własnej kapuchy
Przepisów jest milion, ale według mnie najlepszy rezultat daje połączenie kapusty kiszonej ( nie kwaszonej) i kapusty białej w stosunku pół na pół, i kilku dniowe gotowanie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Swój bigosik, z własnej kapuchy
Takiej opcji jeszcze nie próbowałem dzis gotowalem na jutrzejszego firmowego gwiazdora kapucha własną nie kupna, grzyby i. Oczywiście nasza Polska świnka, wyszło malina, , ale ze spożycie przesadziłem
Re: Swój bigosik, z własnej kapuchy
Nie będę się rozpisywał jak dokładnie robię bigos, ale po kolei kapusta kiszona + biała do gara + bulion, na patelnię wędzonki wszelakie im więcej tym lepiej, dodatkowo kiełbasy do oporu , kiedy kapusta dojdzie dodajemy śliwki i mięsiwo, doprawiam do smaku pieprzem i warzywkiem oraz magi, i w zasadzie to wszystko, żadnego koncentratu pomidorowego i żadnych magicznych przypraw.
Gotujemy kilka godzin pierwszego dnia, a następnie przez tydzień codziennie po godzinie od zagotowania.
Ot i cała filozofia mojego przepysznego bigosu
Gotujemy kilka godzin pierwszego dnia, a następnie przez tydzień codziennie po godzinie od zagotowania.
Ot i cała filozofia mojego przepysznego bigosu
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Swój bigosik, z własnej kapuchy
A przepis na mój bigos jest następujący:
Oczywiście tak jak @kamilpl82 kapusta świeża i kiszona 50:50 ( mniej więcej, tu nie ma reguły), mięsiwo świeże typu łopatka i boczek, suszone grzyby, suszone śliwki, sól, pieprz i przyprawa do bigosu. Jeżeli dodaję kiełbasę to niedużo i musi być super jakości, żadne tam po 8-10 zł./kg Nie podaję tu ilości i proporcji czego ile, ponieważ każdy ma swoje upodobania. Jedni wolą więcej mięsa a inni mniej itp.
Białą kapustę szatkuję , do gara, zalewam wodą i chwilkę obgotowuję, dosłownie spażam i odcedzam. Kiszoną kapustę odciskam a jeśli jest dla mnie za kwaśna to dodatkowo płuczę w wodzie i dodaję do białej. Mięso kroję w kostkę, obsmażam na tłuszczu gęsim na patelni i do kapuchy. Grzyby moczę w wodzie przez kilka minut aby trochę zmiękły i do gara razem z wodą, w której moczyły się. Wszystko dokładnie mieszam i na gaz. Gotuję na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż mięso jest już prawie miękkie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz dodaję przyprawy do bigosu i śliwki oraz pokrojoną w kostkę i usmażoną kiełbasę. Jeśli to jest kiełba wędzona własnej roboty to dodaję ją bez podsmażania. Następnego dnia gar z bigosem na gaz i od momentu zagotowania gotuję na małym ogniu przez godzinkę. Trzeciego dnia powtarzam tę czynność i gorący pakuję do słoików. Jak jest ich sporo to po ostygnięciu pasteryzuję przez godzinkę.
Smacznego
Oczywiście tak jak @kamilpl82 kapusta świeża i kiszona 50:50 ( mniej więcej, tu nie ma reguły), mięsiwo świeże typu łopatka i boczek, suszone grzyby, suszone śliwki, sól, pieprz i przyprawa do bigosu. Jeżeli dodaję kiełbasę to niedużo i musi być super jakości, żadne tam po 8-10 zł./kg Nie podaję tu ilości i proporcji czego ile, ponieważ każdy ma swoje upodobania. Jedni wolą więcej mięsa a inni mniej itp.
Białą kapustę szatkuję , do gara, zalewam wodą i chwilkę obgotowuję, dosłownie spażam i odcedzam. Kiszoną kapustę odciskam a jeśli jest dla mnie za kwaśna to dodatkowo płuczę w wodzie i dodaję do białej. Mięso kroję w kostkę, obsmażam na tłuszczu gęsim na patelni i do kapuchy. Grzyby moczę w wodzie przez kilka minut aby trochę zmiękły i do gara razem z wodą, w której moczyły się. Wszystko dokładnie mieszam i na gaz. Gotuję na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż mięso jest już prawie miękkie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz dodaję przyprawy do bigosu i śliwki oraz pokrojoną w kostkę i usmażoną kiełbasę. Jeśli to jest kiełba wędzona własnej roboty to dodaję ją bez podsmażania. Następnego dnia gar z bigosem na gaz i od momentu zagotowania gotuję na małym ogniu przez godzinkę. Trzeciego dnia powtarzam tę czynność i gorący pakuję do słoików. Jak jest ich sporo to po ostygnięciu pasteryzuję przez godzinkę.
Smacznego
Re: Swój bigosik, z własnej kapuchy
Najlepszym bigosem który do tej pory udało mi sie popełnić i oczywiście sporzyć był tgz bigos poweselny. Proporcje kapusty słodkiej do kiszonej pominę ponieważ każdy ma swój typ kwasowości. Koledzy robią 50/50 może być i tak. Istotną proporcją zrównoważonego bigosu wręcz kluczową w moim przypadku jest to czy chce kapuste z mięsem czy mięso z kapustą. Zawsze wybieram tę 2gą opcję. W takim bigosie powinno się znaleźć tak naprawde wszystko co nie potrzebne w lodówce poza mięsami panierowanymi. Po weselu pozostało swojskich wędzonek tupu szynka schab kiełbasa swoja wędzona i biała. Pieczone mięsa szynka schab karkówka pozostałości świerzego mięsa . Generalnie wszystko podsmażone i wybełtane w proporcji 50/ 50 mięso / kapusta. Przyprawy a jakrze koncentrat pomidorowy ale to kwestia gustu, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz i sól. Polecam też dodanie grzybów suszonych ja akurat polecam borowiki ceglastopore ze względu na bardzo intensywny aromat oraz bardzo intensywną barwę. Niestety bigos poweselny udało mi się robić i jeść jak narazie tylko raz ale nie wykluczone że los da spożyć go jeszcze raz jeśli żona obecna bedzie niegrzeczna . Warto by to powtórzyć
kuchnie warszawa opinie