Roladka śledziowa na pierzynce

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 132
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Roladka śledziowa na pierzynce

Post autor: Taj_pan » 02 mar 2018, 18:33

W sam raz na zakrapiane przyjęcie.

Roladka śledziowa na pierzynce.
Skład:
Płaty śledziowe kilka szt
2 jajka na twardo
2 szt jabłka antonówki
1 por musi mieć długą białą część
2 łyżki gęstej śmietany.
Sok z połowy cytryny
kilka marynowanych rydzów
kilka korniszonów
sól
pieprz
przyprawa typu wegeta
musztarda
majonez
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny.
Pora oczyścić, umyć odciąć białą część i pokroić w drobne półplasterki, posolić posypać pieprzem.
Wymieszać jabłka z porem, dodać śmietanę, wegetę i pieprz, odstawić do lodówki pod przykryciem

Śledzie opłukać i wymoczyć. Posmarować musztardą, przekroić wzdłuż płatu na połowę.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół, położyć kleks majonezu, zawinąć w półpłat śledziowy i złączyć wykałaczką.
Na talerzyku położyć trochę jabłkowo porowej pierzynki, obok jajko zawinięte w śledzia, obok położyć rydza marynowanego i ozdobić przekrojonym na pół korniszonem i natką zielonej pietruszki.
Smacznego

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie