Bażant w sosie borówkowym

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 132
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Bażant w sosie borówkowym

Post autor: Taj_pan » 02 mar 2018, 18:22

Bażant w sosie borówkowym
Bażanta dzielimy na porcje
Marynata:
Sól, 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą., papryka słodka i ostra, majeranek, mięta, rozmaryn mało, pieprz, trochę mielonego jałowca i co jeszcze lubisz.
Wszystkie ingrediencje mieszamy z olejem z pestek winogron lub dobrym rzepakowym.
Nacieramy części bażanta tą marynatą.
Zostawiamy do następnego dnia w lodówce,
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, gęsi smalec lub dobrej jakości olej rzepakowy, smażymy porcje bażanta na rumiano z każdej strony. Gdy porcje są już obsmażone ze wszystkich stron podlewamy czerwonym winem ja użyłem półwytrawnego (Kadarka) i dusimy do miękkości.
Gdy bażant już jest miękki dodajemy słoiczek konfitury z borówek. Ja użyłem konfitury zrobionej własnoręcznie jesienią z borówek zebranych w lesie i usmażonych z dodatkiem jabłka i gruszki. Konfitura jest lekko słodka.
Rozprowadzamy konfiturę w sosie, gdyby był za gęsty możemy dolać trochę wina.
Podajemy np z ryżem na sypko.
Pozdrawiam i życzę smacznego

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie