Czarny czosnek

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Czarny czosnek

Post autor: wawaldek11 » 10 paź 2022, 14:00

Na zlocie i po Meggi poczęstowała mnie czarnym czosnkiem - super sprawa. Oprócz wzmocnienia pozytywnych właściwości jest również smaczny i nie wali czosnkiem jak surowy :2smiech :2smiech Kupiłem fermentator i załadowałem do pełna czosnkiem na dziewięć dni - jeszcze cztery zostało. Chętnym dam na spróbowanie :daumenhoh
Mówi się o fermentacji ale dokładniej chodzi o reakcje Maillarda, która w odpowiednich warunkach prowadzi do brązowienia, a nawet czernienia produktu.
Zauważyłem, że obniża się temperatura procesu co trzy doby. Teraz zostały do końca cztery doby i temp. wynosi ok. 55*C. Na początku było ok.77, później 65. Domyślam się, że taki jest program urządzenia. Temperatury nie pokazuje, ale dołożyłem termometr - sonda weszła w otwór w pokrywce i na bieżąco śledzę.
Może ktoś potwierdzić moje obserwacje?

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie