makaron łazanki
500 g kiełbasy/mięsa lub mielonki/
100 g wędzonego boczku
500 g kiszonej kapusty
2 cebule
4 łyżki oliwy
pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek/,mięso lub mielonkę którą moja żona lubi najbardziej / pokroić w paseczki, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać boczek i kiełbasę, smażyć ok. 10 minut i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawy, smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.
Łazanki
Re: Łazanki
Jak ja mam cię lubić jak ty mi tu takie rzeczy podsyłasz przed obiadem, opamiętaj się
A tak na poważnie, to pychotka.
A tak na poważnie, to pychotka.
Re: Łazanki
Potwierdzam wszystko to, co pisze Kolega doctore, drażnisz nas.
Re: Łazanki
Już po Wigilii, już po Świętach więc wybaczcie, że podam przepisy na łazanki postne wigilijne.
Może przydadzą się w przyszłym roku.
1. Składniki ze słodką kapustą:
Słodka kapusta 1 kg, makaron łazanki 30 dkg, pieczarki 30-40 dkg, 1 duża cebula, masło 15 dkg
Kapustę pokroić w grube kawałki, wrzucić do osolonej wrzącej wody i obgotować chwilę do miękkości
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę a następnie dodać pokrojone pieczarki i poddusić do momentu odparowania wody. Do pieczarek dodać wcześniej ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
2. Składniki z kiszoną kapustą:
Kapusta kiszona (nie kwaszona ) 50 dkg, makaron łazanki 25 dkg, suszone grzyby 5 dkg (najlepsze borowiki), 1 duża cebula, olej roślinny 3-4 łyżki stołowe
Grzyby namoczyć w szklance zimnej wody przez 2 godziny po czym w tej samej wodzie ugotować (około 30 minut) - posolić, odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu grzyby drobno pokroić - wodę zostawić. Kapustę wypłukać w zależności od stopnia ukiszenia, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości, odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu kapustę odcisnąć i pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać grzyby, kapustę, wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 20 min i w zależności od potrzeb dodać wywaru z grzybów.
Smacznego
Wedle uznań można dodawać też inne przyprawy i tak do kapusty kiszonej świetnie nadaję się kminek.
Może przydadzą się w przyszłym roku.
1. Składniki ze słodką kapustą:
Słodka kapusta 1 kg, makaron łazanki 30 dkg, pieczarki 30-40 dkg, 1 duża cebula, masło 15 dkg
Kapustę pokroić w grube kawałki, wrzucić do osolonej wrzącej wody i obgotować chwilę do miękkości
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę a następnie dodać pokrojone pieczarki i poddusić do momentu odparowania wody. Do pieczarek dodać wcześniej ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
2. Składniki z kiszoną kapustą:
Kapusta kiszona (nie kwaszona ) 50 dkg, makaron łazanki 25 dkg, suszone grzyby 5 dkg (najlepsze borowiki), 1 duża cebula, olej roślinny 3-4 łyżki stołowe
Grzyby namoczyć w szklance zimnej wody przez 2 godziny po czym w tej samej wodzie ugotować (około 30 minut) - posolić, odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu grzyby drobno pokroić - wodę zostawić. Kapustę wypłukać w zależności od stopnia ukiszenia, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości, odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu kapustę odcisnąć i pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać grzyby, kapustę, wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 20 min i w zależności od potrzeb dodać wywaru z grzybów.
Smacznego
Wedle uznań można dodawać też inne przyprawy i tak do kapusty kiszonej świetnie nadaję się kminek.
kuchnie warszawa opinie