Śledzie marynowane

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 122
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Śledzie marynowane

Post autor: Taj_pan » 02 mar 2018, 18:46

Śledzie marynowane

Śledzie:

2 kg świeżych śledzi
Przyprawa do ryb
3-4 łyżki mąki
Olej do smażenia

Zalewa:

1 szklanka octu 10%
2 średnie cebule
½ strąka papryki czerwonej
2 marchewki
Kilkanaście z iaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka cukru

Śledzie czyścimy, myjemy i odciekamy. Posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na noc do lodówki. Można wstawić na krócej, gdy się komuś śpieszy.
Na patelni rozgrzewamy olej, śledzie panierujemy w mące i smażymy na rumiano.
Układamy na jakimś półmisku celem przestudzenia i odcieknięcia tłuszczu.
Gotujemy zalewę: do garnka wlewamy szklankę octu i 3 lub 4 szklanki wody w zależności od tego jak kwaskowe chcemy mieć śledzie. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Podobnie paprykę, wykrawamy gniazda nasienne ze środka, płuczemy, kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i do garnka.
Wrzucamy przyprawy, doprowadzamy wszystko do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 min.na minimalnym ogniu, tak, żeby tylko pyrkało.
Śledzie układamy w jakimś słoju lub naczyniu z przykrywką, zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie.
W ten sposób można przygotować inne ryby w zależności od upodobań i preferencji smakowych.
A że rybka lubi pływać :alki: Czego i Wam życzę

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie