Kiełbasa wędzona w słoiku

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: zalobik » 13 kwie 2018, 12:42

Witam, podaję przepis na kiełbasę tyndalizowaną w słoikach. Idealna na biwak, ryby lub po prostu do kielicha.
1.Cały karczek wieprzowy 2-2,5 kg kroję na trzy części i pekluję w 8% roztworze peklosoli. Solanki ma być tyle, aby przykryła mięso. Do solanki dodaję uprzednio przygotowany i ostudzony wywar z ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu (kwestia smaku). Peklowanie trwa około 5-7 dni.
2. Pół kg podgardla wieprzowego solę zwykłą solą, zawijam w folię i do lodówki na kilka dni.
3. Karczek po peklowaniu i osuszeniu idzie do wędzarni na około 3h w temperaturze 50-60 stopni. Po uwędzeniu płuczę go we wrzątku, kroję na mniejsze kawałki i mielę na grubym sitku np. 8 mm.
4. Podgardle mielę na sitku drobnym i mieszam całość z karczkiem dodając przyprawy do smaku. Soli nie dodaję, bo już jest jej dość.
5. Po wyrobieniu nakładam do słoików i tyndalizuję (pasteryzuję)1,5h, na drugi dzień 1h, a na trzeci 0,5h. Tyndalizacja jest niezbędna do długiego przechowywania.
Po tyndalizacji słoiki lądują w lodówce i czekają na swoją kolej.
Konserwy można robić także bez wędzenia karczku, ale nie będzie pachniało wędzonką. Smacznego.
Załączniki
konserwa 3-774x581.jpg
konserwa 3-774x581.jpg (75.08 KiB) Przejrzano 8381 razy
konserwa-774x581.jpg
konserwa-774x581.jpg (94.49 KiB) Przejrzano 8382 razy
konserwa 1.jpg
konserwa 1.jpg (98.55 KiB) Przejrzano 8383 razy
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: Siara76 » 13 kwie 2018, 13:03

No powiem ci zaintrygowałeś mnie mocno :okok: muszę spróbować tego przepisu wygląda obłędnie :oklasky:

Awatar użytkownika
andrea
Posty: 41
Rejestracja: 05 mar 2018, 21:17

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: andrea » 13 kwie 2018, 14:46

Po tych Waszych prezentacjach to jęzor po gębie lata, jak łopata :oklasky: :2smiech
Lubię takie wyroby, wychowałem się na mielonkach :angry7
Jam nie z soli ani z roli, jeno z wielu alkoholi.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 650
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: kamilpl82 » 13 kwie 2018, 18:36

Ja średnio cztery razy do roku robię kiełbasę słoikową, ale nigdy nie wpadłem na pomysł z wędzeniem, na pewno wypróbuję, ja mam fajny patęt na większą ilość galatu bo strasznie go lubię, a mianowicie na spód słoika kładę kawałek skóry świńskiej.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: zalobik » 13 kwie 2018, 20:21

Dzięki chłopaki. Według tego przepisu tyndalizuję również wędzony schab i karczek w kawałkach takich, aby wlazło do słoika. Trzeba tylko dodać trochę wody i żelatyny lub kawałek świńskiej kuciapy, jak radzi kamil82. Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 650
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: kamilpl82 » 13 kwie 2018, 20:49

Skoro nikt nie zapytał, a tobie przykro z tego powodu :lach , to ja zapytam, co jest w lufie z poniższego zdjęcia. Oraz jakie to ogórki i co to za pieczywo Obrazek
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: zalobik » 13 kwie 2018, 21:15

W lufie wytrawny dębina, ogórek kwaszony z chrzanem, chrupiący. Niestety, pieczywo i talerz zrobili pewnie Chińczycy, ale za to stół zrobiłem sam :2smiech
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: Siara76 » 23 wrz 2020, 16:56

A ja zrobiłem konserwy w słoiku i w końcu wyszła taka jaką chciałem😋 to się podzielę ale jest ale jak zawsze robiłem na oko🤣
Ok 4 kg łopatki,jedno duże golonko,kg słoniny może być boczek lub podgardle. Łopatkę i mięso z golonki pokroiłem w kostkę ok 2/2 cm , skórę z golonki i słoninę przemieliłem na sitku 6mm . Wszystko zasypałem peklosolą 16gr/kg i łyżeczkę cukru dodałem wymieszałem i na dwa dni do lodówki. Po wyjęciu dprawiłem pieprzem i czosnkiem. Słoiki załadowałem zakręciłem i wekowałem w piekarniku temp około 100-120 przez 2-2,5 godz zostawiłem do wystygnięcia👍

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 569
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: wawaldek11 » 23 wrz 2020, 17:08

Bajerujesz :2smiech :2smiech
Daj fotki, bo nie uwierzę :2smiech

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: Siara76 » 24 wrz 2020, 10:31

Masz😉
Załączniki
image000001.jpg
image000000.jpg

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 569
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: wawaldek11 » 24 wrz 2020, 17:29

I to tygryski lubią najbardziej :mniam:

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: Spawacz » 24 wrz 2020, 18:16

fuuuuuuuuuuuu...... sam tłuszcz :wyśmiewacz:

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 569
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: wawaldek11 » 26 lis 2020, 21:59

Zrobiłem parę dzikich słoików - mięso z łopatki i karkówki. Kawałki miały być większe, tak po jednym na słoik, ale granat za bardzo rozczłonkował dzika i wyszły mniejsze :2smiech :2smiech
Dzikie słoiki.jpg
Przed załadowaniem do piekarnika
I znowu chyba mi sosy wyciekną, bo dużo naładowałem. Ale na następny słoik było za mało, to podokładałem, a później będę :zły:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Kiełbasa wędzona w słoiku

Post autor: Siara76 » 27 lis 2020, 9:40

:icon_1_miejsce :respekt no będzie :mniam:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie