Witam, dziś zrobiłem i wrzucam przepis na słodkie bułki z kruszonką i nadzieniem owocowym. Akurat mam dżemy z malin i czarnej porzeczki to użyłem,można inne jak ktoś ma. Najlepiej żeby były gęste żeby nie wypłynęły z bułek.
Przepis z kilograma mąki
1 kg mąki pszennej typ 500 lub 550
60 gram drożdży
4 żółtka ( białko się przyda później)
100 gr margaryny
2 jajka
Około 500 ml mleka
8 łyżek cukru
Łyżeczka soli
Kruszonka:
120 gramów margaryny
8 łyżek cukru
250gramów mąki pszennej typ 500 lub 550
Pół kubka mleka ogrzanego do temperatury pokojowej, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i dodajemy drożdże. Po wymieszaniu odstawiamy na bok do wyrośnięcia
Do dużej miski dodajemy resztę mąki, jajka, cukier, sól. Po wyrośnięciu drożdży wlewamy do miski i dodajemy mleko. Mieszamy i pod koniec mieszania dodajemy margarynę roztopioną wcześniej. Przekładamy na stolnicę i dalej mieszamy aż ciasto będzie plastyczne, przekładamy do czystej miski oprószonej mąką i przykrywamy ręcznikiem kuchennym ąż podwoji swoją objętość, około godziny.
Później formujemy kulki i nadziewany dżemem. Ja robię placki i nakładam dżem i zlepiam i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jak wyrośnie dodaje odrobinę mleka do białka co zostało i tym smaruję bułki i daję kruszonke
Aha kruszonkę robimy tak
Miękką margaryny daję do miski dodaje cukier i mieszam rękoma i dosypuje mąkę i cały czas mieszam w misce
Piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni i tak około 25 minut
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem
Życzę smacznego
Słodkie bułeczki z nadzieniem owocowym z kruszonką
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Słodkie bułeczki z nadzieniem owocowym z kruszonką
Można margaritę zastąpić masłem?
Re: Słodkie bułeczki z nadzieniem owocowym z kruszonką
Przepraszam że tak późno odpisuje ale jasne że można
kuchnie warszawa opinie