Witam, tym razem razowy
Składniki:
500 gr maślanki
300 gr wody
80 gr świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1000 gr mąki razowej żytniej
3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Na początku standardowo robimy rozczyn,w szklance wody rozpuszczamy cukier i drożdże i dodajemy 4 łyżki mąki. Czekamy jak wyrośnie. Do miski dajemy resztę mąki i dajemy maślankę i sól, dodajemy rozczyn jak wyrośnie i mieszamy,pod koniec dodajemy olej. Po wymieszaniu przekładamy do czystej miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym na około 30minut, później przekładamy do foremki i czekamy jak wyrośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 40 minut, przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem smarujemy wodą i sypiemy np. Słonecznikiem
Smacznego
Chleb razowy na maślance
Re: Chleb razowy na maślance
Rozumiem że jak w środku ciasto mokre to pieczemy dłużej do skutku?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Chleb razowy na maślance
Powiem szczerze ze ja go 55min pieklem, wszystko zalezy od piekarnika, ja w swoim musze dluzej.
Ale przyznaje, ze chlebek szybki i dobry.
Ale przyznaje, ze chlebek szybki i dobry.
Re: Chleb razowy na maślance
Ok, czyli piec tak długo aż wykałaczka będzie sucha.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Chleb razowy na maślance
Potwierdzam, chlebek szybki i dobry, długość pieczenia zależy jak wyżej kolega napisał od predyspozycji piekarnika, ja też piekłem dłużej niż w przepisie.
Poza tym dorzucam wszelakie ziarno i jest pychotka, a i u mnie z tego samego przepisu sprawdził się i zasmakował pszenny z ziarnem.
Do następnego wypieku dodam 2 łyżki octu co sprawi wrażenie chlebka zrobionego na zakwasie, bo gdzieś tam po drodze takie coś już też robiłem i było całkiem całkiem, a tu maślanka plus ocet to powinno się zgrać jak najbardziej.
Bardzo Polecam!
Poza tym dorzucam wszelakie ziarno i jest pychotka, a i u mnie z tego samego przepisu sprawdził się i zasmakował pszenny z ziarnem.
Do następnego wypieku dodam 2 łyżki octu co sprawi wrażenie chlebka zrobionego na zakwasie, bo gdzieś tam po drodze takie coś już też robiłem i było całkiem całkiem, a tu maślanka plus ocet to powinno się zgrać jak najbardziej.
Bardzo Polecam!
Re: Chleb razowy na maślance
A nie lepiej trochę zakwasu do dać, zamiast tak kombinować?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Chleb razowy na maślance
Ta wersja jest dla tych co nie mają zakwasu,wiadomo że czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja podałem czas jaki u mnie się pieczę
Życzę smacznego
Życzę smacznego
kuchnie warszawa opinie