Chleb na zakwasie i serwatce z ziarnami słonecznika
200g mąki żytniej typ 720
300g mąki żytniej typ 2000
pół litra serwatki
kubek zakwasu żytniego
Mąkę wymieszałem z zakwasem i serwatką i odstawiłem do wyrośnięcia.
Po 7 godzinach wyrastania dodałem ok 500 ml wody w której rozprowadziłem:
1 łyżkę soli
1 kopiastą łyżkę miodu
Poza tym dodałem:
500 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
Zacząłem wyrabiać ciasto pod koniec wyrabiania dodałem:
100g pestek słonecznika.
Po wyrobieniu przełożyłem ciasto do nasmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek.
Odstawiłem do wyrośnięcia.
Gdy bochenki wyrosły po ok 4 godzinach posmarowałem wierzchy mlekiem i jeden posypałem ziarnami sezamu a drugi ziarnami dyni.
Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 230°C. Po 25 minutach zmniejszyłem temperaturę do 220°C, po następnych 10 minutach zmniejszyłem temperaturę do 210°C, znowu po 10 minutach zmniejszyłem temperaturę do 200°C i znowu 10 minut, następnie obniżyłem do 190°C i po niecałych 10 minutach wyjąłem foremki z piekarnika.
Po ok 10 minutach wyjąłem bochenki z form i położyłem do góry spodami w celu odparowania. przykryłem ściereczką i zostawiłem do ostygnięcia
Życzę smacznego
Chleb na zakwasie i serwatce z ziarnami słonecznika
kuchnie warszawa opinie