Bułeczki z pestkami dyni i żurawinami.
Skład:
1 kg mąki pszennej typ 500
ok 400 ml serwatki lub wody zależy ile zabierze ciasto
1/2 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki suszonych żurawin
ok 200 ml mleka
1/3 kostki drożdży ( ok. 30g)
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki kopiaste masła ( ogrzane do miękkości )
3-4 łyżki oliwy
Sezam do posypania
Drożdże pokruszyć zasypać dwoma łyżeczkami cukru i rozetrzeć dodać ok 100- 150 ml mleka i kopiastą łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski maszyny mieszającej wsypuję mąkę, masło, serwatkę, cukier, oliwę i przygotowany wcześniej wyrośnięty rozczyn.
Na 3 biegu wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Pod koniec mieszania dodaję oprószone mąką pestki i żurawiny.
Dzielę ciasto na dwie części i każdą z nich na 9 części. Z każdego kawałka lepię bułeczki i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wychodzą mi w ten sposób 2 blachy po 9 bułeczek. Blachy odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
( można wstawić do lekko nagrzanego piekarnika ok. 30-40 st)
Wyrośnięte bułeczki smaruje mlekiem i posypuję sezamem.
Wstawiam do nagrzanego do temp 200 st piekarnika i piekę ok. 25 min, aż bułeczki będą rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika wierzchy bułek smaruję masłem.
Życzę smacznego.
Bułeczki z pestkami dyni i żurawinami.
kuchnie warszawa opinie