Bułki śniadaniowe
Skład:
1 kg mąki tortowej 450
ok350 ml wody zależy ile zabierze ciasto
ok 200 ml mleka
¼ kostki drożdży ( ok. 25g)
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki kopiaste smalcu ( ogrzany do miękkości )
4 – 5 łyżek oleju lub oliwy
Czarnuszka, mak, sezam lub co kto lubi do posypania
Z ok. 120 ml mleka, drożdży , 2 łyżeczek cukru i kopiastej łyżki mąki nastawiam rozczyn.
Do maszyny mieszającej wsypuję mąkę, dodaję pozostałe składniki ( opócz pozostałego mleka )
oraz wyrośnięty rozczyn. Na 3 biegu wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Dzielę ciasto na dwie części i każdą z nich na 9 części. Z każdego kawałka lepię bułeczki i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wychodzą mi w ten sposób 2 blachy po 9 bułeczek. Blachy odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
( można wstawić do lekko nagrzanego piekarnika ok. 30-40 st)
Wyrośnięte bułeczki smaruje mlekiem i posypuję czarnuszką. Wstawiam do nagrzanego do temp 180 st piekarnika i piekę ok. 20 –25 min, aż bułeczki będą rumiane.
Smacznego
Bułki śniadaniowe
kuchnie warszawa opinie