wędzenie

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

wędzenie

Post autor: Siara76 » 05 mar 2018, 13:57

Witam i gratuluję :klatsch
Ja natomiast do tematu wyrobu kiełbasy podchodzę bardziej intuicyjnie /znaczy na oko :zdziwko / przyprawiam do smaku bo zależy dużo w/g mnie od rodzaju mięsa jakiego się używa. Jeśli chodzi o peklowanie ja stosuję nastrzykiwanie mięsa solanką 2 łyżki peklosoli na 0,5 l wody a do peklowania 1 łyżka na 0,5 l wody. Wędzę ok. 8-10 godz. po wędzeniu nie parzę wędlin :lach .
A wędzarnia to ocieplona szafa pancerna :zdziwko
Załączniki
IMG_20180126_103230.jpg
IMG_20180126_103230.jpg (68.55 KiB) Przejrzano 12013 razy
IMG_20170411_181143.jpg
IMG_20170411_181143.jpg (62.27 KiB) Przejrzano 12013 razy
IMG_20180209_145756.jpg
IMG_20180209_145756.jpg (60.31 KiB) Przejrzano 12013 razy

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 05 mar 2018, 14:00

kilka fotek :lach
Załączniki
IMG_20161222_193159.jpg
IMG_20161222_193159.jpg (76.92 KiB) Przejrzano 12012 razy
IMG_20180302_144156.jpg
IMG_20180302_144156.jpg (72.67 KiB) Przejrzano 12012 razy
IMG_0219.JPG
IMG_0219.JPG (76.14 KiB) Przejrzano 12012 razy

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: wędzenie

Post autor: Spawacz » 05 mar 2018, 15:48

A te u góry na półce to sery? Poza tym :respekt.

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 05 mar 2018, 17:25

Tak sery :daumenhoh

defacto

Re: wędzenie

Post autor: defacto » 06 mar 2018, 9:24

Taki widok, to miód na moje oczy.
Nie no proszę państwa, jadę tam :klatsch

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 06 mar 2018, 12:50

Defacto w końcu jakaś deklaracja :2smiech

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 06 mar 2018, 14:57

Witam jeśli chodzi o wędzone sery to ja robię tak: serek typu włoskiego na jedną noc idzie do solanki 2 łyżki soli kamiennej na 1L wody potem wyciągam i można wędzić im dłużej tym lepiej :lach ja wędzę tak długo jak mięso czyli 8-10 godzin. Natomiast można jeszcze przed wędzeniem oprószyć sery ziołami, przyprawami wedle uznania
Załączniki
IMG_20171218_193832.jpg
IMG_20171218_193832.jpg (51.5 KiB) Przejrzano 11982 razy
scv_1520333195455-248391640.jpg
scv_1520333195455-248391640.jpg (122.75 KiB) Przejrzano 11982 razy
1520344205104.jpg
1520344205104.jpg (162.96 KiB) Przejrzano 11982 razy

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie ryb

Post autor: zalobik » 06 kwie 2018, 15:17

Witam, chciałbym podzielić się z Wami moimi doświadczeniami z wędzenia ryb.
Uwędzić można prawie każdą rybę, ale nie każdej wyjdzie to na dobre. Ja wędzę najczęściej pstrąga, makrelę i karpia, czasem leszcza.
Jak wiadomo rybka lubi pływać, więc po oskrobaniu ryby moczę w solance 6% min 12h, jeśli ryba duża powyżej kilograma, to można dłużej np. 24h, kwestia smaku. Wracając do skrobania łuski, nie jest to konieczne skóry wszak nie jemy, ale ryba szybciej przechodzi solanką. Do solanki nie daję żadnych przypraw, lubię naturalny smak ryby. Po wyjęciu z solanki rybę płuczę pod bieżącą wodą i pozostawiam do obcieknięcia, a następnie wycieram do sucha papierowymi ręcznikami. Jest to jeden z kluczowych warunków dobrego wędzenia. W tak zwanym między czasie rozpalam wędzarnię i wygrzewam ją w temperaturze 60 stopni. I teraz najważniejsze, pierwsze pół godziny ryby są suszone w wędzarni, w około 50C bez dymu, aż skórka zrobi się papierowa, wtedy zageszczam dym. Do suchej ryby nie przykleja się unoszona przez dym sadza, która odpowiada za goryczkę. Wędzenie trwa około 3h do 6h w zależności od wielkości kawałka i preferencji. Drewno to przede wszystkim olcha, dąb i buk, ale zdarza się robinia, której używam do drobiu z uwagi na złoty kolor wędzonek.
Po wyjęciu z wędzarni konsumpcja na ciepło w dobrym towarzystwie i do tego oczywiście lufa zchłodzonej substancji. Poniżej przykłady moich poczynań pstrąg i karp. Pozdrawiam
Załączniki
karp.jpg
karp.jpg (97.73 KiB) Przejrzano 11788 razy
20180310_122622-600x800.jpg
20180310_122622-600x800.jpg (106.17 KiB) Przejrzano 11791 razy
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2018, 22:13 przez zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 06 kwie 2018, 16:09

zalobik no pięknie :okok: ja ryby wędzę sporadycznie na życzenie żony lub jak mam świeże rybki.
Na święta Bożego Narodzenia zazwyczaj jest karp wędzony a tak się czasami trafi pstrąg lub makrela.
A samo wędzenie i przygotowanie ryby tak jak u Ciebie :witaj:

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie

Post autor: zalobik » 06 kwie 2018, 16:20

Siara76 Dzięki, jak chwycisz dużego leszcza, to spróbuj koniecznie - palce lizać. Karpia mam od funfla ze stawu przepływowego i jest bardzo smaczny, ale strasznie odchodowy z 2,5 kg żywca 0,8 kg gotowej wędzonki. Z drugiej strony dostałem ponad 10 kg i coś trzeba było z tym zrobić.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 06 kwie 2018, 18:15

Zalobik ja tam z ryb to jedynie śledź z zalewy octowej nie lubię wybierać ości :2smiech

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: wędzenie

Post autor: kamilpl82 » 08 kwie 2018, 14:32

Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie

Post autor: zalobik » 10 kwie 2018, 6:21

Masz rozmach Kolego. Co to jest na drugim linku, hamburgery?
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 10 kwie 2018, 8:28

Zalobil sery to są sery

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: wędzenie

Post autor: kamilpl82 » 10 kwie 2018, 8:54

zalobik pisze:
10 kwie 2018, 6:21
Masz rozmach Kolego. Co to jest na drugim linku, hamburgery?
To są właśnie sery które polecił mi kolega Siara.
Najlepszy wedłóg mnie wyszedł posypany tłuczonym kolorowym pieprzem.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 132
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Re: wędzenie

Post autor: Taj_pan » 10 kwie 2018, 9:21

Siara chylę czoła. :38ukłon Wyroby pięknie wyglądają i wspaniale smakują, gratulacje :daumenhoh

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 10 kwie 2018, 9:32

Taj dzięki cieszy mnie że smakuje :hura: jak coś zamówienia składamy na www.siara76 :2smiech

Awatar użytkownika
Taj_pan
Moderator
Posty: 132
Rejestracja: 01 mar 2018, 21:56
Lokalizacja: Warszawa

Re: wędzenie

Post autor: Taj_pan » 10 kwie 2018, 9:50

Dzięki serdeczne będę pamiętał :daumenhoh

Awatar użytkownika
marian
Posty: 40
Rejestracja: 11 mar 2018, 7:27

Re: wędzenie

Post autor: marian » 10 kwie 2018, 13:23

Kolego Siara76. Zszamał bym taki delikutas, bo pieknie wygląda. Zakliknąlem na linka coś go podał i kicha, a ja serek chciałem. :2smiech
Oczywiście bym zapłacił, za darmochę nie chcę (chociaż czemu nie) swój honor mam. :bezradny:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 10 kwie 2018, 15:26

Marian link to taki żarcik :2smiech jak coś to na pw jak będę wedził to się pomyśli :daumenhoh

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie