wędzenie

Awatar użytkownika
marian
Posty: 40
Rejestracja: 11 mar 2018, 7:27

Re: wędzenie

Post autor: marian » 10 kwie 2018, 15:46

Miło z Twojej strony ale nie masz na tyle serków :zły: . Chętnych sporo by się znalazło. Jeśli kiedyś ..... to ja na serek jestem łasuch. :hura:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 10 kwie 2018, 20:42

Ile potrzebujesz 20-40 dam radę :icon_1_miejsce

Awatar użytkownika
marian
Posty: 40
Rejestracja: 11 mar 2018, 7:27

Re: wędzenie

Post autor: marian » 10 kwie 2018, 21:01

Jeden Panie, jeden. Ja ważę 130 kg, jeden jest akurat. :okok:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 15 kwie 2018, 14:43

marian pisze:
10 kwie 2018, 15:46
Miło z Twojej strony ale nie masz na tyle serków :zły: . Chętnych sporo by się znalazło. Jeśli kiedyś ..... to ja na serek jestem łasuch. :hura:
To co mi głowę zawracasz jednym serkiem :wyśmiewacz:

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: wędzenie

Post autor: kamilpl82 » 15 kwie 2018, 14:57

marian pisze:
10 kwie 2018, 21:01
Jeden Panie, jeden. Ja ważę 130 kg, jeden jest akurat. :okok:
Jeden serek ale konkretny o wadze 25kg :2smiech
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 17 lip 2018, 13:20

Witam na prośbę kolegów opiszę jak robię "półgęski " z piersi kurczaka :mniam:
Więc tak zamawiam piersi z kurczaka wycięte razem za skórą! ze środka wycinam polędwiczki aby można było łatwiej zawinąć piersi mięsem do siebie ,skórą na zewnątrz! po oczyszczeniu nastrzykuję solanką dwie łyżki stołowe peklosoli na litr wody a potem do solanki jak reszta mięsa tj.jedna łyżka peklosoli na litr wody + przyorawy. Po kilku dniach wyciągam i wkładam do siatki. potem do wędzaroka na kilka godz. Zdjęcia poniżej sorki w odwrotnej kolejności :icon_ups
Załączniki
IMG_20180717_104725.jpg
a tutaj już w wędzaroku ;-)
IMG_20180717_104725.jpg (96.66 KiB) Przejrzano 10513 razy
IMG_20180717_101522.jpg
tak wyglądają gotowe
IMG_20180717_101522.jpg (92.21 KiB) Przejrzano 10513 razy
IMG_20180717_101416.jpg
z lewej już w siatce a z prawej przed włożeniem
IMG_20180717_101416.jpg (123.53 KiB) Przejrzano 10513 razy
IMG_20180717_001202.jpg
z lewej bez polędwiczek z prawej z..
IMG_20180717_001202.jpg (86.13 KiB) Przejrzano 10513 razy
IMG_20180717_001100.jpg
pierś ze skórą
IMG_20180717_001100.jpg (112.21 KiB) Przejrzano 10513 razy

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: wędzenie

Post autor: doctore » 17 lip 2018, 13:52

Zamawiam taką jedną pierś :mniam:

Awatar użytkownika
Twaróg
Klub Chlora
Posty: 99
Rejestracja: 01 mar 2018, 17:04

Re: wędzenie

Post autor: Twaróg » 18 lip 2018, 15:04

Super, na pewno spróbuję takowego przepisu skoro mówisz że nie jest sucha. Tylko jeszcze pytanie kilka dni w solance to znaczy ile? Kilka godzin wędzenia to znaczy ile, patrzysz po kolorze czy czasowo? Wrzuć jeszcze zdjęcie gotowego po uwędzeniu bo tak ładnie wyglądał. :mniam:

P.S zdjęcia trzeba wrzucać w odwrotnej kolejności wtedy będzie od początku po kolei.

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: wędzenie

Post autor: doctore » 18 lip 2018, 15:30

Twaróg pisze:
18 lip 2018, 15:04
P.S zdjęcia trzeba wrzucać w odwrotnej kolejności wtedy będzie od początku po kolei.
:okok: :okok: :okok:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 20 lip 2018, 8:43

A więc tak nie mądrkujcie odnośnie zdjęć :foch: :2smiech
Jeśli chodzi o czas peklowania to tak jak reszta mięs peklowanych znaczy się wszystko razem. Jednak ostatnio na potrzeby postu peklowałem piersi 1 dzień :zdziwko tak nie pomyliłem się!
Wędze 8-10 godz zależy od kilku czynników/ jak mi nie zaleje paleniska :2smiech między innymi/
Jeśli chodzi o smak i wilgotność pytajcie doctore ja sam siebie nie będę oceniał :0wacko2 mi smakuje :mniam:
Zdjęcia gotowego proszę bardzo :Odance3
Załączniki
IMG_20180717_224828.jpg
w przekroju
IMG_20180717_224828.jpg (58.87 KiB) Przejrzano 10456 razy
IMG_20180717_224748.jpg
IMG_20180717_224748.jpg (67.05 KiB) Przejrzano 10456 razy

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: wędzenie

Post autor: doctore » 20 lip 2018, 9:30

Potwierdzam. Właśnie od wczoraj testuje nowe wyroby :mniam: i obśliniłem się po sam pępek. Pierś z kurczaka super, jeden dzień peklowania w zupełności styka a boczek to taki jaki u dziadka jadłem 40 lat temu :okok: :38ukłon czyli ładnie przerośnięty i gruby na kilka palców.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie

Post autor: zalobik » 04 sie 2018, 14:11

Dzisiejszy urobek, pstrągi, piersi drobiowe i krakowska wieprzowo-drobiowa.
Załączniki
wędzonka .jpg
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 04 sie 2018, 14:48

Nooo ładnie ale w tej temperaturze powietrza paliłeś w ogóle? :2smiech

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie

Post autor: zalobik » 04 sie 2018, 23:46

Szczepy polałem przedgonem i nastąpił samozapłon :lach
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: wędzenie

Post autor: wawaldek11 » 08 sie 2018, 23:31

@Siara76 - jakie elementy szynki bierzesz do wędzenia? Pierwszy raz kupiłem za namową sprzedawcy kulkę i nie jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 653
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: wędzenie

Post autor: kamilpl82 » 09 sie 2018, 8:04

wawaldek11 pisze:
08 sie 2018, 23:31
Pierwszy raz kupiłem za namową sprzedawcy kulkę i nie jestem zadowolony.
:zdziwko Myszka to najlepsza część szynki, a za razem najdroższa. Moim skromnym zdaniem jest idealna do wędzenia.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 09 sie 2018, 8:34

Jak kamil powiedział tylko kulka z szynki,aczkolwiek wiem że kolega zamiast szynki używa łopatki odpowiednio wyciętej ale moim zdaniem szynka to tylko z kulki!

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: wędzenie

Post autor: wawaldek11 » 09 sie 2018, 11:03

Na pewno macie rację, ale nie próbowałem jeszcze wędzić innych kawałków z szynki i nie miałem okazji przekonać się o tym.
Następnym razem uwędzę coś z dziczyzny.

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: wędzenie

Post autor: Siara76 » 09 sie 2018, 14:29

Widzisz szkoda że wcześniej nie gadałeś bym do paczki wrzucił ci pół szynki :bezradny: na kosztpróbe

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: wędzenie

Post autor: zalobik » 09 sie 2018, 15:05

wawaldek11 pisze:
08 sie 2018, 23:31
... i nie jestem zadowolony.
Z czego Kolega jest niezadowolony, konkretnie? Może to nie problem z mięsem, lecz z technologią? Uważam że kulka jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta, ale mój dziedzic twierdzi że ta błona w środku jest paskudna i co? Robię taką suchą część podobną do schabu i szamią.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2018, 15:24 przez zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie