wędzenie
Re: wędzenie
Miło z Twojej strony ale nie masz na tyle serków . Chętnych sporo by się znalazło. Jeśli kiedyś ..... to ja na serek jestem łasuch.
Re: wędzenie
Ile potrzebujesz 20-40 dam radę
Re: wędzenie
Jeden Panie, jeden. Ja ważę 130 kg, jeden jest akurat.
Re: wędzenie
Jeden serek ale konkretny o wadze 25kg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: wędzenie
Witam na prośbę kolegów opiszę jak robię "półgęski " z piersi kurczaka
Więc tak zamawiam piersi z kurczaka wycięte razem za skórą! ze środka wycinam polędwiczki aby można było łatwiej zawinąć piersi mięsem do siebie ,skórą na zewnątrz! po oczyszczeniu nastrzykuję solanką dwie łyżki stołowe peklosoli na litr wody a potem do solanki jak reszta mięsa tj.jedna łyżka peklosoli na litr wody + przyorawy. Po kilku dniach wyciągam i wkładam do siatki. potem do wędzaroka na kilka godz. Zdjęcia poniżej sorki w odwrotnej kolejności
Więc tak zamawiam piersi z kurczaka wycięte razem za skórą! ze środka wycinam polędwiczki aby można było łatwiej zawinąć piersi mięsem do siebie ,skórą na zewnątrz! po oczyszczeniu nastrzykuję solanką dwie łyżki stołowe peklosoli na litr wody a potem do solanki jak reszta mięsa tj.jedna łyżka peklosoli na litr wody + przyorawy. Po kilku dniach wyciągam i wkładam do siatki. potem do wędzaroka na kilka godz. Zdjęcia poniżej sorki w odwrotnej kolejności
- Załączniki
-
- a tutaj już w wędzaroku ;-)
- IMG_20180717_104725.jpg (96.66 KiB) Przejrzano 10513 razy
-
- tak wyglądają gotowe
- IMG_20180717_101522.jpg (92.21 KiB) Przejrzano 10513 razy
-
- z lewej już w siatce a z prawej przed włożeniem
- IMG_20180717_101416.jpg (123.53 KiB) Przejrzano 10513 razy
-
- z lewej bez polędwiczek z prawej z..
- IMG_20180717_001202.jpg (86.13 KiB) Przejrzano 10513 razy
-
- pierś ze skórą
- IMG_20180717_001100.jpg (112.21 KiB) Przejrzano 10513 razy
Re: wędzenie
Zamawiam taką jedną pierś
Re: wędzenie
Super, na pewno spróbuję takowego przepisu skoro mówisz że nie jest sucha. Tylko jeszcze pytanie kilka dni w solance to znaczy ile? Kilka godzin wędzenia to znaczy ile, patrzysz po kolorze czy czasowo? Wrzuć jeszcze zdjęcie gotowego po uwędzeniu bo tak ładnie wyglądał.
P.S zdjęcia trzeba wrzucać w odwrotnej kolejności wtedy będzie od początku po kolei.
P.S zdjęcia trzeba wrzucać w odwrotnej kolejności wtedy będzie od początku po kolei.
Re: wędzenie
A więc tak nie mądrkujcie odnośnie zdjęć
Jeśli chodzi o czas peklowania to tak jak reszta mięs peklowanych znaczy się wszystko razem. Jednak ostatnio na potrzeby postu peklowałem piersi 1 dzień tak nie pomyliłem się!
Wędze 8-10 godz zależy od kilku czynników/ jak mi nie zaleje paleniska między innymi/
Jeśli chodzi o smak i wilgotność pytajcie doctore ja sam siebie nie będę oceniał mi smakuje
Zdjęcia gotowego proszę bardzo
Jeśli chodzi o czas peklowania to tak jak reszta mięs peklowanych znaczy się wszystko razem. Jednak ostatnio na potrzeby postu peklowałem piersi 1 dzień tak nie pomyliłem się!
Wędze 8-10 godz zależy od kilku czynników/ jak mi nie zaleje paleniska między innymi/
Jeśli chodzi o smak i wilgotność pytajcie doctore ja sam siebie nie będę oceniał mi smakuje
Zdjęcia gotowego proszę bardzo
- Załączniki
-
- w przekroju
- IMG_20180717_224828.jpg (58.87 KiB) Przejrzano 10456 razy
-
- IMG_20180717_224748.jpg (67.05 KiB) Przejrzano 10456 razy
Re: wędzenie
Potwierdzam. Właśnie od wczoraj testuje nowe wyroby i obśliniłem się po sam pępek. Pierś z kurczaka super, jeden dzień peklowania w zupełności styka a boczek to taki jaki u dziadka jadłem 40 lat temu czyli ładnie przerośnięty i gruby na kilka palców.
Re: wędzenie
Dzisiejszy urobek, pstrągi, piersi drobiowe i krakowska wieprzowo-drobiowa.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: wędzenie
Nooo ładnie ale w tej temperaturze powietrza paliłeś w ogóle?
Re: wędzenie
Szczepy polałem przedgonem i nastąpił samozapłon
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: wędzenie
@Siara76 - jakie elementy szynki bierzesz do wędzenia? Pierwszy raz kupiłem za namową sprzedawcy kulkę i nie jestem zadowolony.
Re: wędzenie
Myszka to najlepsza część szynki, a za razem najdroższa. Moim skromnym zdaniem jest idealna do wędzenia.wawaldek11 pisze: ↑08 sie 2018, 23:31Pierwszy raz kupiłem za namową sprzedawcy kulkę i nie jestem zadowolony.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: wędzenie
Jak kamil powiedział tylko kulka z szynki,aczkolwiek wiem że kolega zamiast szynki używa łopatki odpowiednio wyciętej ale moim zdaniem szynka to tylko z kulki!
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: wędzenie
Na pewno macie rację, ale nie próbowałem jeszcze wędzić innych kawałków z szynki i nie miałem okazji przekonać się o tym.
Następnym razem uwędzę coś z dziczyzny.
Następnym razem uwędzę coś z dziczyzny.
Re: wędzenie
Widzisz szkoda że wcześniej nie gadałeś bym do paczki wrzucił ci pół szynki na kosztpróbe
Re: wędzenie
Z czego Kolega jest niezadowolony, konkretnie? Może to nie problem z mięsem, lecz z technologią? Uważam że kulka jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta, ale mój dziedzic twierdzi że ta błona w środku jest paskudna i co? Robię taką suchą część podobną do schabu i szamią.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2018, 15:24 przez zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
kuchnie warszawa opinie