Kiełbasa na kanapki bez wędzenia
2 kg mięsa od szynki
2 kg łopatki
2 kg boczku
2 kg podgardla
144g soli / 22 płaskie łyżeczki do herbaty
3g saletry / niecałe pół płaskiej łyżeczki do herbaty
6 sporych ząbków czosnku
3 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki kolendry ziarnistej
3 liście laurowe drobno pokruszone
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu cajeńskiego lub ostrej papryki
Woda ok 0,5l
Osłonki białkowe fi 10 ok 4 m
Podgardle umyłem i oskórowałem. Pokroiłem w drobne kawałki i zmieliłem przez oczka 8 mm.
Mięso od szynki pokroiłem w kostkę ok 2x2 cm. Mięso z łopatki częściowo przepuściłem przez szarpak (ok połowy), a resztę zmieliłem trzykrotnie: pierwszy raz przez sitko o oczkach 5 mm, drugi i trzeci raz przez oczka 3 mm. Boczek przepuściłem przez oczka 10 mm.
Sól wymieszałem z saletrą i wymieszałem dokładnie razem z mięsem. Wstawiłem do lodówki na ok dobę, żeby się wszystko dobrze zapeklowało.
Czosnek posiekałem drobniutko i roztarłem z niewielką ilością soli.
Przyprawy zmieliłem drobno.
Do zapeklowanego mięsa dodałem czosnek przyprawy i wodę. Wszystko dokładnie wymieszałem, aż puściło klej. Napchałem niezbyt mocno farsz do osłonek białkowych, które wcześniej namoczyłem w wodzie i zawiązałem sznurkiem wędzarniczym z jednej strony. Następnie rozmasowałem batony, żeby farsz ułożył się równomiernie i związałem końcówki.
Batony parzyłem w temperaturze 85-90 st przez 50 min. Później szybko wystudziłem w lodowatej wodzie, powiesiłem do odcieknięcia i schowałem na noc do lodówki. Rano zapakowałem szczelnie do toreb i zamroziłem. Wczoraj wyjąłem i dzisiaj po rozmrożeniu zjadłem na śniadanie.
Smacznego
Kiełbasa na kanapki bez wędzenia
kuchnie warszawa opinie