Niedługo święta więc temat jak najbardziej aktualny.może ktoś skorzysta.
Kiełbasa biała
Składniki:
Mięso:
1 kg szynki
2 kg łopatki
2 kg boczku średnio tłustego lub ładnego podgardla
jedna golonka tylna
Przyprawy:
9 – 12 dkg soli kłodawskiej niejodowanej.
5 – 10 g pieprzu czarnego mielonego ( w zależności od upodobań smakowych) ja dałem 10 g
5 – 10 g majeranku ( w zależności od upodobań smakowych) ja dałem więcej, bo lubię
5 – 10 g mielonych ziaren kolendry
średnia główka czosnku
Wykonanie:
Szynkę kroję w kostkę ok 1,5x2 cm
Ładniejsze kawałki łopatki bez ścięgien i.t.p. Przepuszczam przez szarpak.
Gorsze kawałki łopatki przez sitko 4 – 5 mm
Boczek lub podgardle przepuszczam przez sitko 10-12 mm
Z golonki wykrawam samo mięso i po schłodzeniu przepuszczam przez sitko 4mm. Znowu dobrze schładzam i przepuszczam przez sitko 3 mm. Po ponownym schłodzeniu przepuszczam przez sitko 1- 1,5 mm.
Czosnek obieram i siekam drobniutko, ucieram z niedużą ilością soli. Mięso mieszam z solą i utartym czosnkiem i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłem na noc.
Rano dodałem utarty w rękach majeranek, zmielony pieprz i kolendrę. Dolałem ok 0,5 litra wody i wszystko dokładnie wymieszałem do uzyskania kleistości. Następnie napchałem farsz we flaczki.
Kiełbasa biała surowa gotowa.
Smacznego
Biała kiełbasa
Re: Biała kiełbasa
Jarku napisz jeszcze jak parzysz bo ja na ten przykład parzę 3h w temp 80-83 stopnie Celsjusza.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Biała kiełbasa parzenie
Ja parzę białą w ten sposób, że biorę duży garnek nalewam wody do 3/4 wrzucam 1-3 listków laurowych kilka ziaren ziela i kilkanaście ziaren pieprzu, doprowadzam do wrzenia i wrzucam kiełbasę. Utrzymuję temp 85-95 st. Od wypłynięcia kiełbasy parzę jeszcze przez 35-45 min w zależności od grubości kiełbasy. Gdy kiełbasa jest zaparzona wyciągam i wrzucam do lodowatej wody i trzymam do pełnego ostygnięcia, w razie potrzeby dorzucam lodu. Następnie odciekam, osuszam i kiełbasa biała parzona gotowa.
Smacznego
Smacznego
kuchnie warszawa opinie