Słonina po Tajpanowemu

Awatar użytkownika
Zielonka
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2018, 21:30

Słonina po Tajpanowemu

Post autor: Zielonka » 13 gru 2023, 17:42

Zgadało się dzisiaj o słoninie o i wyszło zapytanie o przepis na słoninę. Przypomniałem sobie że kolega Tajpan swego czasu podzielił się ze światem przepisem na dobrą słoninę. Jako że widzę iż tu jej nie ma ośmielam się go zamieścić w jego imieniu.

Słonina marynowana w zalewie


Na litr wody :
10 dkg soli
Kilka ziaren ziela angielskiego ( płaska łyżeczka)
Łyżeczka z drobną górką pieprzu naturalnego ziarnistego
Ziarna jałowca tyle co pieprzu
Ziarna kolendry 1 łyżeczka
Kilka liści laurowych pokruszonych
Gotować wszystko ok. 10 minut na wolnym ogniu, ostudzić, dopełnić do 1 litra, dodać szczyptę saletry,.
Słoninę pokroić w słupki ok. 4x4x15 cm i ułożyć w kamiennym garnku, przekładając plasterkami czosnku. Zalać przygotowaną zalewą i trochę zamieszać, żeby zalewa dotarła do każdego kawałka słoniny. Postawić w chłodnym miejscu. Przekładać słoninę co kilka dni. Kontrolować stan zalewy. W razie potrzeby zalewę wymienić. Po około miesiącu słonina powinna być gotowa.

Robiłem i wyszła bardzo dobra.
A dla tych co lubią słoninę bez wysiłku polecam stronkę z konserwami gdzie jest kilka rodzajów słoniny w puszce
https://domowywek.pl/

Smacznego.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie