Czas na Gin.
Czas na Gin.
150 g owoców jałowca
142 g plastrów ogórka
60 g nasion kardamonu
30 g korzenia arcydzięgla
15 g suszonego korzenia imbiru
9 g suszonej skórki pomarańczy
9 g suszonej skórki z pomelo
8 g czarnego pieprzu
7 g suszonej lawendy
4 g suszonej domowej mandarynki
Botaniki wrzucamy do kotła, u mnie jest to kocioł z płaszczem, który wcześniej został napełniony 20 litrami 50% dobrze przegryzionego czystego alkoholu klasy lux.
Ja nie maceruję, destyluję na mocy ok 1800W (płaszcz) na krótkiej rurze ok 40 cm, zasypanej miedzianymi sprężynkami.
Serce odbieram do ok 45% tzn można zejść niżej według gustu operatora, tutaj nos gra pierwsze skrzypce.
Po około dwóch tygodniach oceniamy nasze dzieło.
Gin nie boi się beczki dębowej, cytrusów, owoców leśnych, pestkowych a nawet nutelli. Możemy kuparzować go z nalewem lub Geist-em owocowym. Świat ginu jest bardzo bogaty, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Kilka lat temu przeszła na zachodzie Europy ginowa rewolucja, gdzie zdobył on wielu wielbicieli, także u nas cieszy się coraz większym uznaniem.
Dobrej zabawy Wan życzę. Na zdrowie!
Re: Czas na Gin.
Czas kupić produkty i próbować
Jak coś to będę pytał, mam katalizator 30 cm i na to głowice aabratek, jak prędko odbierać?
Wszystkie produkty w moźdżierzu rozdrobnić?
Jak coś to będę pytał, mam katalizator 30 cm i na to głowice aabratek, jak prędko odbierać?
Wszystkie produkty w moźdżierzu rozdrobnić?
Re: Czas na Gin.
Prędkość ustali grzanie. Pod koniec możesz pobawić się zaworkiem, ale daj to do osobnego naczynia.
Możesz rozdrobnić, ja tego nie robię.
Chętnie spróbuję.
Re: Czas na Gin.
Trzeba teraz narobić trochę spirytusu bo niema nic i trza spróbować
Re: Czas na Gin.
Ja tylko dodam od siebie, że dobre i szybkie efekty uzyskuje się samą maceracją botaników w 40% wódce. Daje to możliwość po pierwsze szybkiego przygotowania i konsumpcji, po drugie można szybko i bezboleśnie testować nowe dodatki - jednak łatwiej odżałować 0,5l nieudanej butelki niż cały kocioł.
Re: Czas na Gin.
Hejo, ja też mam pytanie odnośnie odbioru, kropelkowy, zawór półotwarty czy całkowicie otwarty?
Re: Czas na Gin.
Aaaaas zatem otwarty, czytanie ze zrozumieniem leży jednak. Sorki.
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Czas na Gin.
Gratulacje!!!
Możemy już się ustawiać w kolejce?
Co jeszcze ciekawego oceniano?
Możemy już się ustawiać w kolejce?
Co jeszcze ciekawego oceniano?
Re: Czas na Gin.
Serwus Waldku, no jest co świętować, jak widać poniżej "rewolucja alkoholowa" ma się dobrze, to jest także Twój sukces.
https://spirits.com.pl/wyniki-iii-warsa ... tion-2020/
https://spirits.com.pl/wyniki-iii-warsa ... tion-2020/
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Czas na Gin.
Ładne noty otrzymałeś - podziwiam za wytrwałość
Nie wiem czy mi nie podkradł ktoś określenia: Śliwowica Polska Muśnięta Wiśnią (47%) Od wielu lat czynię Żurawinówkę muśniętą żubrówką . Mogłem opatentować
Nie wiem czy mi nie podkradł ktoś określenia: Śliwowica Polska Muśnięta Wiśnią (47%) Od wielu lat czynię Żurawinówkę muśniętą żubrówką . Mogłem opatentować
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Czas na Gin.
Oglądam teraz na Domo+ program w którym podali składniki do London dry gin: owoce jałowca, arcydzięgiel, lukrecja, cynamon, kasja, skórka pomarańczowa i cytrynowa. Na jakąś rocznicę hotel z Singapuru zamówił specjalną edycję wzbogaconą lub wykonaną z: skórki pomelo, trawy cytrynowej i przypraw korzennych.
Oczywiście tylko ogólnie bez proporcji.
Oczywiście tylko ogólnie bez proporcji.
kuchnie warszawa opinie