Imbirowa ostra

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Imbirowa ostra

Post autor: doctore » 11 gru 2019, 15:54

Składniki:
- 20 g mielonego imbiru (świeży będzie lepszy ale wtedy 100 g)
- 4 g mielonego kardamonu
- 5 g cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 l spirytusu 70 %

Imbir z kardamonem zalać alkoholem w gąsiorku, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Po miesiącu nalew przefiltrować przez bibułę i połączyć z gorącym (nie wrzącym) syropem ugotowanym z cukru, cukru waniliowego i wody, odstawić na 3 dni do odstania. Po tym czasie ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i wynieść do piwnicy na 4 m-ce.

Ponieważ świeży imbir jest sam w sobie słodki to można zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie