Może nie jest jeszcze za późno ale przy szukaniu przepisu na czereśniówkę natknąłem się na ten przepis.
Składniki:
- 2 szklanki młodych pędów sosnowych
- 50 dag cukru
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 1 litr spirytusu
Młode, świeżo zerwane pędy sosnowe włożyć do słoja, przesypując cukrem. Słój zakryć gazą i odstawić w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie. Kiedy cukier zupełnie rozpuści się, połączyć wytworzony syrop z gorącą wodą i odstawić na kilka dni.
Następnie przefiltrować przez bibułę filtracyjną i wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować.
Wynieść na pół roku do piwnicy.
Sosnówka
Re: Sosnówka
Nie mam piwnicy ale też zrobiłem w tym roku co prawda nieco inaczej jak to ja ale dzięki
kuchnie warszawa opinie