Zebrać kilogram żołędzi w porze , kiedy opadają z dębu , obrać je ze skorupek
i uprażyć na patelni , następnie ostudzić i zmielić .Wsypać do garnka , zalać litrem gorącej wody i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przefiltrować , dodać pół kilograma cukru , torebkę cukru waniliowego , szczyptę sody oczyszczonej , zagotować i odstawić do wystudzenia , a następnie powoli wlać pół litra spirytusu, rozlać do butelek , szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne i chłodne na sześć tygodni .
To przepis oryginalny , ja żołędzie prażyłam w piekarniku i obierałam po uprażeniu.
Dla wygodnych mąkę z żołędzi można kupić na allegro . Nie filtrowałam przed gotowaniem , bo jak zwykle zabrakło czasu i ostateczne filtrowanie było chyba po tygodniu od zrobienia , stało w słoju i czekało na swoją kolej . Po sześciu tygodniach nie powaliło , ale po trzech latach zrobiło prawdziwe zamieszanie wśród degustatorów.
Smacznego
Nalewka żołędziowa
Re: Nalewka żołędziowa
No super, fajnie że się podzeliłaś przepisem na tak fajny trunek. Na pewno spróbuje go zrobić. Dzięki wielkie
Re: Nalewka żołędziowa
trzy lata tego który mi zajumał tą nalewkę, ale jak zrobie ze 30litrów to może coś przetrwa trzy lata .
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Nalewka żołędziowa
No i dziki wyzdychają z głodu
Re: Nalewka żołędziowa
Dzięki @meggi2309
Idę dzisiaj do lasu zobaczyć czy żołędzie leżą i czekają na mnie
Idę dzisiaj do lasu zobaczyć czy żołędzie leżą i czekają na mnie
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 sie 2018, 17:30
Re: Nalewka żołędziowa
To jest jakis specjalny odmiana debu?
Re: Nalewka żołędziowa
Nie, zwykły dąb jaki rośnie u nas w lasach.
kuchnie warszawa opinie