Orientalna nalewka na bakaliach

Awatar użytkownika
wiking
Posty: 85
Rejestracja: 27 lut 2018, 12:43

Orientalna nalewka na bakaliach

Post autor: wiking » 30 cze 2018, 13:21

Poczyniłem ostatnio tą nalewkę i pachnie zachęcająco, ale smaku jeszcze nie znam, ponieważ jeszcze się maceruje.
  • 2dkg rodzynków
  • 2dkg fig
  • 2dkg daktyli
  • kilka goździków
  • kawałek laski cynamonu
  • pół laski wanilii
  • skórka z połowy cytryny bez białego (albedo)
  • 1 litr wódki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka deserowego wina
  • ja od siebie dodałem jeszcze 2 zielone orzechy włoskie może coś polepszą :icon_cooking:
Rozdrobnione suszone owoce zalać w słoju alkoholem i odstawić na 2 tygodnie nie zapominając o potrząsaniu słojem 2-3 razy dziennie, następnie dodać syrop przygotowany z cukru oraz wody i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować do czystej 3 litrowej damy (chodzi o to, żeby butla była w miarę pełna) i wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy. Jak już będzie gotowa do wyniesienia w przepastne czeluści mojej piwnicy, to zdam relację jak smakuje.
Załączniki
DSC_2374 (Copy).JPG
DSC_2374 (Copy).JPG (4.16 KiB) Przejrzano 2514 razy
Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie