Poczyniłem ostatnio tą nalewkę i pachnie zachęcająco, ale smaku jeszcze nie znam, ponieważ jeszcze się maceruje.
- skórka z połowy cytryny bez białego (albedo)
- 1 szklanka deserowego wina
- ja od siebie dodałem jeszcze 2 zielone orzechy włoskie może coś polepszą
Rozdrobnione suszone owoce zalać w słoju alkoholem i odstawić na 2 tygodnie nie zapominając o potrząsaniu słojem 2-3 razy dziennie, następnie dodać syrop przygotowany z cukru oraz wody i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować do czystej 3 litrowej damy (chodzi o to, żeby butla była w miarę pełna) i wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy. Jak już będzie gotowa do wyniesienia w przepastne czeluści mojej piwnicy, to zdam relację jak smakuje.
Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego.