Obiecałem to wrzucam mój przepis na miętówke w wersji dosładzanej i w wersji do domowej apteczki bez cukru.
Wersja słodka:
1. Słój 3L wypełniłem świeżo zerwaną mięta pieprzową (mięta włożona pionowo, nie ubijana, wypełniła caly slój).
2. Miętę zalałem 1.5L destylatu ze śliwek o mocy 90%.
3. Maceracja 24h
4. Po upływie 24h zlałem alkohol ze sloja do innego naczynia. Do sloja wlalem 1L wody i potrząsając wypłukałem resztki alkoholu z mięty.
5. Wodę po płukaniu mięty dodałem do wcześniej zlanego alkoholu.
6. W 500ml wody rozpuściłem 300g cukru.
7. Po wystudzeniu syrop cukrowy dodałem do sloja z alkoholem. Wymieszalem i gotowe!
Finalnie otrzymałem coś w rodzaju nalewki o mocy okolo 45%. Zaskoczony jestem tym, że praktycznie po rozcieńczeniu napitek jest wysoce pijalny i po mimo dodanie tak małej ilości cukru (bo zaledwie 1/3 tego co było w internetowych przepisach) smak jest wyraźnie słodki.
Wersja niesłodzona:
1. Słój 3L wypełniłem świeżo zerwaną mięta pieprzową (mięta włożona pionowo, nie ubijana, wypełniła caly slój).
2. Miętę zalałem 1.5L destylatu ze śliwek o mocy 90%.
3. Maceracja 24h
4. Po upływie 24h zlałem alkohol ze sloja do innego naczynia. Do sloja wlalem 1L wody i potrząsając wypłukałem resztki alkoholu z mięty.
5. Wodę po płukaniu mięty dodałem do wcześniej zlanego alkoholu.
Finalnie otrzymałem coś w rodzaju miętowej wódki o mocy 58% alk. Co ciekawe zapach śliwek jest wyczuwalny ale nie przeszkadza bo jest na drugim planie. Po mimo wysokiej mocy wyszedł całkiem smaczny alkohol z wyraźnym slodko-miętowym finiszem. Gdzieś tam w tle na języku gra śliweczka w gorzkiej czekoladzie.
Podsumowując Johnny Bravo poleca z uwagi na szybki czas przygotowania i wysoką przyswajalność tego rodzaju trunków. Werdykt łysego 6.5/10
Miętówka
kuchnie warszawa opinie
Przejdź do
- Strona Główna
- ↳ Destylacja i rektyfikacja
- ↳ Budowa sprzętu
- ↳ Teorie i praktyka
- ↳ Fermentacja i zacieranie
- ↳ Starzenie, leżakowanie, przechowywanie trunków
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Giełda/Targowisko
- ↳ Oferty bezterminowe
- ↳ Porady wszelakie
- ↳ Kulinaria
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Piekarnia
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Konserwy
- ↳ Przetwory na szybko i na zimę
- ↳ Przepisy na różne dania
- ↳ Znalezione w sieci i nie tylko
- ↳ Gdzie taniej
- ↳ Nasze alkoholowe zbiory
- ↳ Kącik majsterkowicza
- ↳ Przedstaw się
- ↳ Nasze hobby poza...
- ↳ Dla początkujących hobbystów
- ↳ Życzenia
- ↳ Życzenia Wielkanocne
- ↳ Życzenia na Boże Narodzenie i Nowy Rok
- ↳ Życzenia urodzinowe
- ↳ Życzenia imieninowe
- ↳ Sprawy techniczne forum
- ↳ Hyde park
- ↳ Muzyka
- ↳ Humor i satyra
- ↳ Nasi milusińscy
- ↳ Psy
- ↳ Koty
- ↳ Ptaki
- ↳ Gryzonie
- ↳ Gady