Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Czy lepiej jest dodać cukru do soku jabłkowego w celu zwiększenia wydajności w późniejszych procesach, czy też lepszym rozwiązaniem okaże się dolanie spirytusu do sfermentowanego nastawu?
Może ortodoks z późniejszym dolaniem spirytu okaże się lepszym wyjściem?
Co koleżanki i koledzy o tym myślą?
Pozdrawiam
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Ja już kiedyś pisałem i przekonywałem że lepsze rezultaty daje destylat z macerowanych owoców w spirytusie, niż fermentowanie owoców, ale to takie moje prywatne spostrzeżenie.
Ja osobiście na pewno bym cukru nie dodawał, tylko spirytus po fermentacji.
Ja osobiście na pewno bym cukru nie dodawał, tylko spirytus po fermentacji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
1sze to fermentacja i produkcja pozaetanolowych związków z cukru buraczanego, 2gie to rozrzedzenie nastawu i odzysk wlanego spirolu a 3cie to sposób destylacji. 1 Dodasz cukru zwiększysz procent końcowy ale zwiększysz również ilość przed i po gonów dodając buraczka do smaczku. 2 ja bym sobie odpuścił dolewanie spirolu do nastawu i robienie roboty jeszcze raz z tym samym etanolem. 3 i wg mnie najważniejsze sposób przeprowadzenia destylacji bo raczej nie będziesz tego robił na pełnowymiarowej rurce?
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Moim zdaniem jeśli masz startowe 11blg to w 30l nastawu masz niecałe dwa litry alko więc aby się opłacało to gonić za pierwszym razem dolał bym spirolu tu twoja decyzja ile możesz sobie przeliczyć ile byś dodał cukru i zamiast tego spirol! I tak puszczane będzie na dwa razy więc wlany spirol będzie już tylko nośnikiem smaku a cięcia można już na czymś robić! Jak masz w chuj soku to jeszcze bym się zgodził ortodoks itp ale mając 50l soku mocno bym się zastanowił czy warto decyzja należy do Ciebie. Przykładowo uzyskasz 5 l surówki rozcieńczysz do 30 l zanim poleci dobre chwilę serca i pogon no ale dla smakosza kalvadosa jestem za ale ja do nich nie należę
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
No raczej na pełnowymiarowej, gdyż taką tylko posiadam ale bez złóża.
Możesz podać masę owoców do ilości spirytusu?
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Nie podam ci żadnych liczb bo wszystko robiłem na wariata, zalałem wiśnie spirytem tak żeby były przykryte i tyle, ale jak sok to myślą że 1-1 lub 1-1,5 oczywiście sok do spirytu, powinno byś ok.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Postanowiłem, że dosłodzę sok glukozą. Wykorzystam 4kg glukozy na 50l soku.
Jest czystsza od cukru, więc pozostawi mniej substancji ubocznych.
Jaki będzie efekt, zobaczymy.
Jest czystsza od cukru, więc pozostawi mniej substancji ubocznych.
Jaki będzie efekt, zobaczymy.
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Jeśli byłbyś zainteresowany to znalazłem od producenta pod Warszawą koncentrat soku jabłkowego. Powinien mieć ok 75 brx do rozcieńczania z wodą w stosunku 1/7. Mogą sprzedać opakowanie 25l w cenie 9.45/l co jak porównywałem ceny koncentratu w detalu jest bardzo ok. Bardzo daleko do nich nie mam a do Warszawy mogą dowieźć. Może jesteś zainteresowany podziałem zamówienia? Wydaje się to najlepsza opcja dla zwiększania wydajności przy zachowaniu ilości destylacji.
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Dzięki za propozycję, ale raczej nie skorzystam. Może następnym razem.
Tymczasem soczek już pracuje. Po dodaniu 2kg glukozy, blg wzrosło o ok.5 i oscyluje w granicach 16Blg.
Dwa jednakowe nastawy na bayanusach ale mimo takich samych parametrów, jeden wyraźnie ospały
Pozdro
Tymczasem soczek już pracuje. Po dodaniu 2kg glukozy, blg wzrosło o ok.5 i oscyluje w granicach 16Blg.
Dwa jednakowe nastawy na bayanusach ale mimo takich samych parametrów, jeden wyraźnie ospały
Pozdro
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Może chłopaki z drugiej paczki jakieś słabsze albo stare, ale pewnie się rozbujają, jak nie to nie czekaj i następne syp bo szkoda soku. Ja się właśnie zastanawiam czy na winnych to zrobić czy na alkotekach turbo fruit, bo tez mam soczek.
Re: Dodać cukru, czy dolać spirytusu?
Rozbujały się, aż miło słuchać a jeśli również masz soczek, to tylko winnym szczepem to postrasz. Ale to już Twój wybór. Pozdrawiam
kuchnie warszawa opinie