Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 491
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Post autor: Siara76 » 27 kwie 2018, 8:17

A to co innego :38ukłon

Awatar użytkownika
waldi48
Posty: 37
Rejestracja: 04 mar 2018, 11:23

Re: Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Post autor: waldi48 » 27 kwie 2018, 19:00

Nowitcky pisze:
26 kwie 2018, 19:41
marian pisze:
26 kwie 2018, 9:24
Uważam, że jeśli już coś piszemy, to piszmy tak, by to było w miarę zrozumiałe dla czytającego.
dokładnie o to mi chodziło Kolego Siara76
Trzeba umieć odróżnić treść merytoryczną od zwykłego bełkotu
Nic nie wnosisz do dyskusji jedynie dyskredytujesz w chamski sposób kogoś kogo nie znasz, bo na nic więcej cię nie stać.

Awatar użytkownika
marian
Posty: 40
Rejestracja: 11 mar 2018, 7:27

Re: Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Post autor: marian » 27 kwie 2018, 19:57

Kolgo waldi48, i o to chodzi. Krótko, przejrzyście i na temat. Ten ostatni Twój post jest super.
Powiem więcej, masz sporą wiedzę i spokojnie możesz się nią dzielić. Nie zrażaj się, że trochę Ci dopiekliśmy z powodu formy.Treść się liczy. W końcu my wszystkiego nie wiemy.

HenrySaurf
Posty: 11
Rejestracja: 03 lut 2019, 4:01
Lokalizacja: Sri Lanka
Kontakt:

Zalewanie kolumny czy warto i jak to robic

Post autor: HenrySaurf » 23 mar 2019, 15:44

Jak dziala failsafe w Cleanflight i czy warto go stosowac ? probowalem go ustawic ale nie jest to takie proste

Awatar użytkownika
Zielonka
Posty: 59
Rejestracja: 20 sie 2018, 21:30

Re: Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Post autor: Zielonka » 25 mar 2019, 18:12

Czy to tak trudno poszperać zamiast dupę zawracać ?
https://www.youtube.com/watch?v=hjGRRJfUvzs

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zalewanie kolumny, czy warto i jak to robić

Post autor: doctore » 20 kwie 2019, 17:34

... dalsza część w nawiązaniu do pierwszego posta w temacie: viewtopic.php?f=11&t=144
Dla pełni jasności muszę dodać, że mam zbiornik 30 litrów i kolumna średnicy ø 51.
A teraz w skrócie,
Gotując nastaw rozgrzewam na mocy maksymalnej i pojawieniu się we wzierniku pierwszych skroplin zjeżdżam z mocą w moim przypadku do około 500 W i odbieram przez LM kropelkowo (1-2 krople/sek.) przedgony w ilości około 150 ml. Następnie podkręcam moc do 2000 W i też przez LM odbieram surówkę ale też z małym refuksem (powiedzmy 2:1) do 98-99 ºC w zbiorniku. Surówki tej jest 6-7 litrów o mocy około 70 % z 8 kg cukru.
A teraz przechodzimy do rektyfikacji.
Mając dwie takie surówki wlewam je do zbiornika i uzupełniam wodą do 28 litrów. Tak jak przy nastawie rozgrzewam na maksymalnej mocy i po pojawieniu się we wzierniku skroplin tak samo skręcam moc do około 500 W i jw kropelkowo odbieram przez LM przedgony w ilości 250 ml. Po odebraniu przedgonu zamykam odbiór i podkręcam moc na maksa w celu całkowitego zalania kolumny. Gdy we wzierniku pojawi się zalanie wyłączam grzanie na około 1 min. Po tym czasie ustawiam moc roboczą (w moim przypadku jest to 1800 W), otwieram odbiór VM lub OVM i odbieram II przedgon już z normalną prędkością (tak jak serce) w ilości 0,7 l. W trakcie odbioru II przedgonu następuje proces stabilizacji temperatur w kolumnie. Czas trwania tego etapu wynosi 30-40 minut. Przedgon ten dodaję do następnej rektyfikacji. Tu muszę poinformować, że sonda termometru służąca do sterowania EZ umiejscowiona jest mniej więcej na wysokości OVM.
Po odbiorze II przedgonu zmieniam naczynie i zaczynam odbierać serce. Na termostacie ustawiam temperaturę dnia plus 0,2 ºC ponieważ po odbiorze około litra temperatura wzrasta mniej więcej o tę wartość i później praktycznie jest stała przez cały czas odbioru serca. Pod koniec serca na zbiorniku temperatura wynosi 95-96 ºC. Gdy zadziała pierwszy raz EZ zmieniam naczynie i odbieram jeszcze II gat. spirytusu do momentu aż temperatura wzrośnie o 2 ºC w stosunku do temperatury dnia.
Na tym kończę i nie bawię się w pogony.
Woda w układzie chłodzenia na każdym etapie ma temperaturę około 60 ºC

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie